Ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η Ελλάδα θα θέσει το θέμα της Αγίας Σοφίας και θα συζητηθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ζητήσει την κατάρτιση λίστας κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που παραβιαστούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σημειώνεται πως το ζήτημα της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου, ωστόσο ο Νίκος Δένδιας είναι πιθανό να αναφερθεί στο ζήτημα, νεώ παράλληλα θα υπερασπιστεί και το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργοποίηση των κυρώσεων αναφορικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ όπου ετέθη το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Προσερχόμενος, πάντως, στο Συμβούλιο ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η Τουρκία «είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Από την πλευρά της, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε εξέφρασε την ανησυχία της για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. «Έχουμε σημαντικά θέματα να συζητήσουμε, ειδικά η συζήτηση για την Τουρκία. Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι λόγος ανησυχίας, αλλά επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία στην Τουρκία θα έχουν σημαντική θέση στη συζήτησή μας», ανέφερε η κ. Λίντε.

Την ίδια ώρα, με την «μάχη» που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να έχει μπαράζ τηλεφωνικών επαφών τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Ανάλογες επαφές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν με τους ηγέτες των ισχυρών κρατών της Ένωσης όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ, τις επόμενες μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της συνεχιζόμενης έντασης από την πλευρά της Τουρκίας με αποκορύφωμα την απόφαση για την Αγία Σοφία υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική χώρα δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση, παρά την πρόσφατη επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται στην Αθήνα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η εκτίμηση της σημερινής συζήτησης στις Βρυξέλλες αλλά και ο καλύτερος συντονισμός των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις