Ένα βήμα πριν από τη διάθεση εμβολίου κατά του κορονοϊού βρίσκεται η αμερικανική εταιρεία Moderna. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το εμβόλιο θα μπει στην τελική φάση κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου. Συνολικά 30.000 άνθρωποι θα λάβουν μέρος σε αυτή την – καθοριστική – φάση στις ΗΠΑ, οι μισοί εξ αυτών θα λάβουν μία δόση 100 μικρογραμμαρίων, οι υπόλοιποι placebo (ψευτοφάρμακο). Ο πρώτος στόχος της δοκιμής είναι να προληφθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα της COVID-19. Στους δευτερεύοντες στόχους συγκαταλέγεται η πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η δοκιμή αναμένεται να διαρκέσει ως την 27η Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως η ανακοίνωση τοποθετεί τη Moderna στην κεφαλή της παγκόσμιας κούρσας για τη δημιουργία εμβολίου εναντίον της νόσου η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 575.000 ανθρώπους επί συνόλου 13 και πλέον εκατομμυρίων που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ωστόσο ότι τα πρώτα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά δεν θα είναι κατ’ ανάγκη τα πιο αποτελεσματικά ή τα πιο ασφαλή, ενώ οι κλινικές δοκιμές κρίνονται απαραίτητες.

Η τεχνολογία της Moderna, που βασίζεται στον λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA, αποσκοπεί να δώσει στο σώμα τις απαραίτητες γενετικές πληροφορίες ώστε να αναπτύξει προληπτικά αντισώματα και να προστατευθεί από τον κορονοϊό.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Η Φάση 1 της δοκιμής έδειξε πως το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές και προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού – δηλαδή τη δημιουργία αντισωμάτων για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, στους 45 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν, Αμερικανοί επιστήμονες γνωστοποίησαν την Τρίτη με ανακοίνωσή τους που δημοσίευσε η επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Διαβεβαίωση από Τραμπ

Την πεποίθηση ότι σύντομα οι ΗΠΑ θα έχουν το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020. Ο ίδιος, μάλιστα, εκτίμησε ότι ο φονικός ιός θα εξαφανιστεί από κάποιο σημείο και μετά. Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται μετά από ενθαρρυντικές αναφορές για εμβόλιο από την Pfizer και την BioNtech. Να σημειωθεί ότι μια πρώιμη δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό από τις δυο εταιρείες, έδειξε θετικά αποτελέσματα, προκαλώντας ανοσολογική απόκριση σε υγιείς ασθενείς, αλλά και πυρετό μαζί με άλλες παρενέργειες, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις.