Σχεδόν όλη η ιατρική κοινότητα έχει επικρίνει τη στάση της Σουηδίας σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οδήγησε σε ραγδαία εξάπλωση του ιού. Σημειώνεται πως η Σουηδία ήταν μια από τις χώρες που δεν προχώρησε σε καθολικό lockdown. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα αφήνουν ενδείξεις για την «ανοσία της αγέλης».

Συγκεκριμένα, η Σουηδία δεν έκλεισε τα σχολεία της κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού και ενώ θα περίμενε κανείς τα κρούσματα ανάμεσα στους μαθητές να αυξηθούν σημαντικά, εντούτοις τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπήρξε αύξηση σε σύγκριση με τη γειτονική Φινλανδία, όπου τα σχολεία όντως έκλεισαν προσωρινά. Αυτό ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υγειονομικές υπηρεσίες των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται πως οι αρχές στη Σουηδία αρνήθηκαν να επιβάλουν μέτρα καραντίνας και κράτησαν ανοιχτά τα περισσότερα σχολεία και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια στρατηγική διαφορετική από εκείνην που ακολούθησαν οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μια στρατηγική που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας επέμενε ότι οι αρνητικές συνέπειες από την καραντίνα, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία, θα ήταν καταστροφικά.

Τα νέα δεδομένα για την Σουηδία

Η νέα έκθεση, που μένει να αξιολογηθεί από ανεξάρτητους ειδικούς, αναφέρει ότι από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τις 14 Ιουνίου καταγράφηκαν 1.124 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 μεταξύ παιδιών στη Σουηδία. Σε ποσοστά, αυτό αντιστοιχεί στο 0,05% του συνολικού αριθμού των παιδιών ηλικίας 1-19 ετών. Στη Φινλανδία, τα κρούσματα σε παιδιά ήταν 584 κατά την ίδια περίοδο, ποσοστό επίσης 0,05%.

Οι δύο υπηρεσίες ανέφεραν πως: «Συμπερασματικά, το κλείσιμο ή όχι των σχολείων δεν είχε μετρήσιμη άμεση επίπτωση στον αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας στη Φινλανδία ή τη Σουηδία».

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται πως τα σοβαρά κρούσματα Covid-19 ανάμεσα στα παιδιά ήταν σπάνια, ένα εύρημα που συνάδει με τα αποτελέσματα της διεθνούς κοινότητας. Συγκριτικά με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, δεν φάνηκε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τους εκπαιδευτικούς.

Σημειώνεται πως τα παιδιά αποτελούν το 8,2% όλων των κρουσμάτων στη Φινλανδία και το 2,1% στη Σουηδία. Οι θάνατοι στη Σουηδία είναι συνολικά 5.572, πολύ περισσότεροι σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, αλλά λιγότεροι από ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν επιβάλει καραντίνα, όπως τη Βρετανία και την Ισπανία. Ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, προέτρεψε αυτήν την εβδομάδα τις χώρες να μην μετατρέψουν τα σχολεία σε «άλλο ένα πολιτικό γήπεδο», τονίζοντας ότι θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια αφού καταστείλουν τον ιό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις