Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι δύο υποψήφιοι της αντιπολίτευσης για την προεδρία στις εκλογές της 9ης Αυγούστου, στην Λευκορωσία. Αφού αποκλείστηκαν από την Εκλογική Επιτροπή, συνέπραξαν και πρότειναν για την προεδρία την Σβετλάνα Τχανόφσκαγια. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας αρνήθηκε να εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την προεδρία των δύο πιο ισχυρών αντιπάλων του νυν προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο και συγκεκριμένα του πρώην τραπεζίτη Βίκτορ Μπαμπάρικο, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο κατηγορούμενος για οικονομικά εγκλήματα και του ιδρυτή του τεχνολογικού πάρκου Βαλέρι Τσεπκάλο.

Η Μαρία Κολσενίκοβα, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαπαρίκο, δήλωσε: «Έχουμε ετοιμάσει καταγγελία για παραβίαση του εκλογικού νόμου της Λευκορωσίας. Σε αυτήν απαιτούμε την αναίρεση της απόφασης της κεντρικής επιτροπής και την εγγραφή στη λίστα υποψηφίων των Βίκτορ Μπαμπάρικο και Βαλερί Τσεπλάκο».

Η επιτροπή απέρριψε τους δύο βασικούς υποψήφιους, επικαλούμενη παραβιάσεις, όπως λανθασμένες δηλώσεις εισοδήματος και αποτυχία συγκέντρωσης των απαιτούμενων υπογραφών. Η απόρριψη των υποψηφιοτήτων τους προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της Λευκορωσίας στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες υποστηρικτές τους. «Ενώνουμε τις προσπάθειες μας», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων, οι οποίοι έθεσαν ως κύριο τους στόχο την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια αποφάσισε να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία ως υποψηφία για την προεδρία όταν οι αρχές απόρριψαν την υποψηφιότητα του συζύγου της που είναι ο δημοφιλής μπλόγκερ Σεργκέι Τιχανόφσκι. Η προεκλογική εκστρατεία της Τιχανόφσκαγια, της οποίας ηγείτο ο σύζυγό της, πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες σε δεκάδες πόλεις της Λευκορωσίας. Ο Σεργκεί Τιχανόφσκι συνελήφθη στα τέλη Μαΐου με την κατηγορία ότι επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού. Η τωρινή προεκλογική εκστρατεία έγινε η πιο δύσκολη για τον Λουκασένκο ο οποίος ηγείται της χώρας εδώ και 26 χρόνια.

Οι επαναληπτικές εκλογές στις 9 Αυγούστου παρότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με την πανδημία. Η δυσαρέσκεια του κόσμου για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά του κορονοϊού , αλλά και η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στην χώρα έχουν προκαλέσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τότε που άρχισε η προεκλογική εκστρατεία έχουν συλληφθεί περίπου 1000 άτομα. Ο ηλικίας 65 ετών Λουκάσενκο κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να κάνουν μια «έγχρωμη επανάσταση» αλλά δηλώνει ότι δεν θα τους παραδώσει την χώρα. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 9 Αυγούστου θα αναδείξει και πάλι νικητή τον Αλεξάντρ Λουκάσένκο ο οποίος θα ασκήσει την έκτη κατά σειρά προεδρική του θητεία. Από το 1995 η Δύση δεν έχει αναγνωρίσει καμία εκλογική αναμέτρηση στην Λευκορωσία ως αδιάβλητη και δίκαιη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις