Ρώσοι χάκερς προσπάθησαν να υποκλέψουν στοιχεία για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Αυτό κατήγγειλαν με κοινή ανακοίνωσή τους Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδάς. Σύμφωνα με το αρμόδιο Εθνικό Κέντρο για την Κυβερνοασφάλεια στη Βρετανία (NCSC) οι επιθέσεις προέρχονται από χάκερς που εξυπηρετούν ρωσικά ενδιαφέροντα και συγκεκριμένα από την ομάδα APT29 που είναι γνωστή και ως Cozy Bear.

Ο επιχειρησιακός διευθυντής του NCSC Πολ Τσίσεστερ δήλωσε: «Καταδικάζουμε αυτές τις απαράδεκτες επιθέσεις κατά αυτών που κάνουν ουσιαστική δουλειά στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού». Οι ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου έχουν δηλώσει ότι ένα εργαλείο κακόβουλης ενέργειας της APT29 χρησιμοποιήθηκε κατά πελατών τους, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στην Αφρική, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τις οποίες, η Μόσχα απορρίπτει τους βρετανικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι δεν υποστηρίζονται από τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Σύμφωνα με την Guardian, Βρετανοί αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν εάν κάποια από τις επιθέσεις πέτυχε τον στόχο της, ωστόσο έσπευσαν να τονίσουν ότι καμία από τις έρευνες για τα εμβόλια δεν είχε τεθεί σε κίνδυνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σπάνιο για το Ηνωμένο Βασίλειο να δηλώνει ρητά πως πιστεύει ότι μια άλλη χώρα βρίσκεται πίσω από μια συντονισμένη εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, οι οποίες αναμένεται επίσης να κάνουν τις δικές τους ανακοινώσεις σύντομα.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι ήταν «εντελώς απαράδεκτο» οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να πλήττουν το έργο κατά της πανδημίας: «Ενώ άλλοι επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα με ανάρμοστες συμπεριφορές, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του επιλέγουν να εργασθούν σκληρά για την εξεύρεση του εμβολίου και για να προστατέψουν την υγεία παγκοσμίως».

Ποιοι είναι οι διαβόητοι Ρώσοι χάκερ

Η ομάδα APT29 χρησιμοποιεί μια ποικιλία εργαλείων και τεχνικών για να κλέψει δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηνυμάτων ηλεκτρονικού «ψαρέματος» και προσαρμοσμένου κακόβουλου λογισμικού γνωστού ως «WellMess» και «WellMail». Στοχεύουν επίσης κυβερνήσεις, ομάδες προβληματισμού και τον τομέα της ενέργειας. Η ομάδα Cozy Bear που σχετίζεται με την ρωσική κυβέρνηση θεωρείται ύποπτη για τις επιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις