Προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Χαρακτήρισε το άνοιγμά της ως τζαμί ως νεανικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας «ήταν στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο όνειρο στα νιάτα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Είμαστε χαρούμενοι που πραγματοποιούμε αυτά τα όνειρα των νιάτων μας» συμπλήρωσε. Τόνισε, μάλιστα, ότι «οι αντιδράσεις από το εξωτερικό είναι κενές, δεν μας δεσμεύουν».

Μόνο 500 άτομα στην προσευχή της 24ης Ιουλίου

Πεντακόσια άτομα θα προσευχηθούν μέσα στο χώρο της Αγίας Σοφίας σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση TRT η οποία αναφέρει ότι το πρόγραμμα της προσευχής έγινε γνωστό. Έξω από την Αγία Σοφία, στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ θα γίνεται ταυτόχρονα μαζική προσευχή, ενώ πηγές αναφέρουν ότι την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία θα την κάνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Θέμα Τουρκίας θέτουν έντονα Μητσοτάκης και Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής

Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις