Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα Σάββατο, 18 Ιουλίου, ότι θα σταματήσουν την καθημερινή επικαιροποίηση του απολογισμού των θυμάτων από τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η ίδια η κυβέρνηση ζήτησε να επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού τους, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι υπερβολικά διογκωμένοι και δεν γίνεται σωστός τρόπος υπολογισμού. Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα, ακαδημαϊκοί επισήμαναν πρόσφατα ότι ο τρόπος με τον οποίο η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) υπολογίζει τα στοιχεία ενδέχεται να τα κάνει να εμφανίζονται χειρότερα εκεί σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η PHE είναι αρμόδια για τη διαχείριση των επιδημιών στην Αγγλία. Σήμερα, στον απολογισμό των θυμάτων περιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορoνοϊό και στη συνέχεια πέθαναν, ασχέτως το πότε έγινε αυτό, γεγονός που ενδέχεται να διαστρεβλώνει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών. «Κατά συνέπεια σταματούμε την ανακοίνωση του ημερήσιου αριθμού (θυμάτων) μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ζήτησε να εξεταστεί ο τρόπος που καταγράφονται τα θύματα από την PHE, αφού ακαδημαϊκοί επισήμαναν ότι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον ιό, θεραπεύτηκαν και μετά πέθαναν από άλλες αιτίες «ακόμη και αν έπαθαν καρδιακή προσβολή ή τους παρέσυρε λεωφορείο τρεις μήνες αργότερα», περιλαμβάνονταν στη λίστα των νεκρών από Covid-19.

Αρνητικά τα τεστ από Βρετανία 

Αρνητικά ήταν όλα τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ σε τουρίστες από τη Βρετανία που διεξήχθησαν τις πρώτες ημέρες από την επανέναρξη των πτήσεων, δηλαδή από τις 15 Ιουλίου.

Κορονοϊός: Αρνητικά όλα τα τεστ τουριστών από Βρετανία

Στο διάστημα αυτό, έγιναν 1.366 τεστ σε επιβάτες που ταξίδεψαν απευθείας από βρετανικά αεροδρόμια στη χώρα μας και στις 16 Ιουλίου 1.437 τεστ. Και τα δύο δείγματα ήταν αρνητικά. Μεταξύ των δρομολογίων βρίσκονται και απευθείας πτήσεις από το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ – περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, σε πτήσεις τράνζιτ, από το Λονδίνο μέσω Παρισιού και Λάρνακας, βρέθηκαν δύο κρούσματα. Στις περιπτώσεις αυτές, οι επαφές έχουν ιχνηλατηθεί και οι φορείς τέθηκαν σε απομόνωση. Διαβάστε αναλυτικά