Μετά την παρουσίαση της νέας πρότασης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκίνησε η ολομέλεια σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Ειδικότερα, η πρόταση του Σαρλ Μισέλ προβλέπει το ποσό των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχορηγήσεις  και 360 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια, ενώ το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην ΕΕ, ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1,074 τρισ. ευρώ.Η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων ήταν εξ αρχής ένα από τα πιο αιχμηρά αγκάθια στη διαπραγμάτευση μεταξύ των ηγετών. Η αρχική πρόταση προέβλεπε επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά από τις επίμονες πιέσεις των «φειδωλών» το ποσό αυτό έπεσε. Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση Μισέλ, το Ταμείο θα είναι τριετές. Για το Recovery and Resilience Facility, όπως έχει ονομαστεί το βασικό εργαλείο, αυξάνεται στα 672,5 δισ. ευρώ από 625 στην προηγούμενη πρόταση. Το React EU μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλη μείωση καταγράφεται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από 32,5 σε 10 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει νέες προτάσεις στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνοντας ωστόσο πεπεισμένος ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας. Ο Σαρλ Μισέλ εισερχόμενος στο Συμβούλιο δήλωσε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία και ότι οι αρχηγοί θα λάβουν τη νέα πρόταση.

«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», σημείωσε.

Σύνοδος Κορυφής: Σύσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν και ηγέτες του νότου

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε νωρίτερα σε νέα σύσκεψη με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η Αθήνα είναι στο στενό πυρήνα των εξελίξεων και των ομάδων διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε και τα ξημερώματα σε συνάντηση με τον Σάντσεθ, τον Κόντε και τον Κόστα με την γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ υπενθυμίζεται αντίστοιχη συνάντηση με την ίδια σύνθεση είχε ο κ. Μητσοτάκης και το μεσημέρι της Κυριακής. Διαβάστε Αναλυτικά

Ο Κόντε «συγκρατημένα αισιόδοξος»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. «Την περασμένη νύχτα έγινε μια στροφή. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά θα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν αστειευόμαστε, προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και δεν μπορούμε να αστειευτούμε άλλο. Το οφείλουμε στους πολίτες μας που έχουν πληγεί από τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Δεν είναι περίοδος κατάλληλη για αμφιταλαντεύσεις». Και εξήγησε πως «πρέπει να τεθεί ένα όριο, για την αξιοπρέπεια της Ιταλίας και των άλλων χωρών, διότι αν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης γεμίσει εμπόδια, τα οποία ακυρώνουν την αποτελεσματικότητά του, αχρηστεύεται. Προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, δεν μπορούμε μόνον να ομφαλοσκοπούμε, ο καθένας μέσα στα εθνικά του όρια».