Στην Παμπλόνα της Ισπανίας διαφημιζόταν ένας αγώνας ποδοσφαίρου με παίχτες θετικούς στον κορονοϊό κόντρα σε υγιείς, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό. Το φιλικό ματς επρόκειτο να γίνει την επόμενη Δευτέρα στο προάστιο Μεντιγιόρι της πόλης της Παμπλόνα. Τελικά αναβλήθηκε όταν η αστυνομία στη Ναβάρα ταυτοποίησε και συνέλαβε τον διοργανωτή του.

Ο 23χρονος σχεδίαζε το επικίνδυνο αυτό φιλικό με στόχο να προσελκύσει εκατοντάδες θεατές. To φιλικό διαφημιζόταν ως «πατσάνγκα Μεντιγιόρι» (ματς στο Μεντιγιόρι) και, με βάση τη διαδικτυακή διαφήμιση, το ματς ήταν «φιλανθρωπικός αγώνας για όσους πάσχουν από κορονοϊό». Όσοι ενδιαφέρονταν ή συμμετείχαν έπρεπε να επικοινωνήσουν μέσω Instagram. Πλέον ο διοργανωτής είναι αντιμέτωπος με πρόστιμο 3.000 ευρώ για παραβίαση του άρθρου 34 του αστικού κώδικα σύμφωνα με την αστυνομία.

H περιοχή του Μεντιγιόρι στην Παμπλόνα έχει δεχτεί έντονο πλήγμα κορονοϊό. Η συγκεκριμένη εκδήλωση όταν έγινε γνωστή σήμανε συναγερμό στις Αρχές της πόλης, οι οποίες όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, καλούν τους πολίτες να δρουν με την κοινή λογική και να αποφεύγουν εκδηλώσει σαν και αυτές ή άλλες μεγάλες συγκεντρώσεις, στις οποίες τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν και άρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Ακυρώθηκε το φεστιβάλ ταυροδρομιών – Έλεγχοι της Αστυνομίας

Παράλληλα στην Παμπλόνα οι Αρχές φοβούνται μήπως συγκεντρωθούν πλήθη πολιτών για το φεστιβάλ ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν, παρότι οι εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί.

“Θα πρέπει να σκεφτούμε το φεστιβάλ Σαν Φερμίν του 2021 ως το καλύτερο στην ιστορία και να αποδεχθούμε ότι δεν θα υπάρξει γιορτή το 2020″, τόνισε ο δήμαρχος. Φυσικά, υπάρχουν ανησυχίες. Θα ήμασταν αφελείς να μην ανησυχούμε”, είπε ο δήμαρχος Ενρίκε Μάγια σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η τοπική εφημερίδα Diario de Navarra αυτήν την εβδομάδα. “Όμως, έχω μεγάλη πίστη στους συμπολίτες μας”, συμπλήρωσε.

Το οκταήμερο φεστιβάλ αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες θεατές από ολόκληρο τον κόσμο που πάνε για να πιουν, να χορέψουν και να τρέξουν στους δρόμους, ενώ τους καταδιώκουν έξι ταύροι. Όμως, τον Απρίλιο, με την επιδημία του νέου κορονοϊού στην Ισπανία εκτός ελέγχου, η πόλη ματαίωσε τις εκδηλώσεις για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια.

Η αστυνομία εγκατέστησε 14 σημεία ελέγχου περιμετρικά των στενών δρόμων της Παλιάς Πόλης. Με τη βοήθεια ηλεκτρονικών πάνελ οι περαστικοί θα προειδοποιούνται εάν οι κεντρικές πλατείες έχουν γεμίσει. Μπαρ και εστιατόρια, τα οποία βασίζονται στο φεστιβάλ για το ένα πέμπτο των ετήσιων εισοδημάτων τους, θα πρέπει να εφαρμόσουν τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ τους έχει απαγορευτεί να βγάλουν επιπλέον τραπέζια στους δρόμους.

“Έχουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι είμαστε μια χώρα που γνωρίζει πώς να τηρεί τους κανόνες”, ανέφερε ο Ενρίκε Μάγια στην εκδήλωσε Diario de Navarra. “Επειδή η εικόνα του Σαν Φερμίν δεν είναι συχνά τόσο καλή”.