Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, ο  Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. «Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως παράθυρο ελπίδας τις πρωτοβουλίες Μακρόν, ενώ χαρακτήρισε την Γαλλία ως τον πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως επιτέλους οι πρωτοβουλίες του κ. Μακρόν πέτυχαν ώστε η Μεσόγειος να μην είναι ένας χώρος που θα είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας ή κάποιας άλλης χώρας: «Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης, και να μην περιορίζεται απλά σε διακηρύξεις αλλά μέσα από πρωτοβουλίες να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη. Αυτά που καταγράφονται αυτές τις μέρες με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και όσα διαδραματίζονται σε Συρία, Ιράκ, Ελλάδα και Λιβύη καταδεικνύουν πως υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης αλλά μέσα από τις πρωτοβουλίες φαίνεται μια αχτίδα ελπίδας από τους Ευρωπαϊκούς λαούς».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως χάρη στη γενναιότητα που επέδειξε ο Μακρόν σε συνεργασία με την κ. Μέρκελ η Ευρώπη πέτυχε ένα συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψη όπου έφυγαν σχεδόν όλοι ικανοποιημένοι.

Οι δύο άνδρες θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπείες των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις