Τηλεφωνική επικοινωνία με το πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία του ευχήθηκε για τη σημερινή Εθνική Εορτή της Αιγύπτου. Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή προεδρία, ο πρόεδρος της Αιγύπτου επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη θέση της χώρας του για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης περιορισμού των παράνομων ξένων επεμβάσεων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε επίσης κάθε ξένη επέμβαση στη Λιβύη και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Αιγύπτου για να επιτευχθεί μία πολιτική διευθέτηση στην κρίση της Λιβύης, με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα αυτή, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου. Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, καθώς και τρόπους ενίσχυσης της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε τριμερές επίπεδο με την Κύπρο, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, ο πρόεδρος της Αιγύπτου πρόσθεσε ότι το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

(βίντεο από την Ελληνο-Αιγυπτιακή άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ)

Τα σχέδια της Αιγύπτου στη Λιβύη

Η κατάσταση πάντως στην Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες είναι “με το δάκτυλο στην σκανδάλη”. Η λιβυκή κυβέρνηση του οθωμανικής συνείδησης Σάρατζ που έχει αναγνωρίσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και συνεργάζεται μαζί της έχει μετακινήσει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην πόλη Σύρτη, όπου αποτελεί πύλη προς τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, τους οποίους στοχεύει να ανακτήσει από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό. Οι ΗΠΑ προτείνουν στον αντίπαλο  Χάφταρ να αποσυρθεί από την Σύρτη με εγγύηση να μην την καταλάβει ο Σάρατζ αλλά κυανόκρανοι ώστε να επαναλειτουργήσουν οι πετρελαιοπηγές, κάτι που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την Γαλλία η οποία έχει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή της Λιβύης Αλ Τζουφρα όπου διακινείται παράνομα ουράνιο, διαμάντια, χρυσό και πετρέλαιο.

Ολη αυτή η κατάσταση δημιουργεί θέμα επιβίωσης της Αιγύπτου, η οποία είναι αποφασισμένη να εμπλακεί με τον Αλ Σίσι να έχει πάρει σχετική έγκριση της βουλής, διότι έχει ήδη εσωτερικό πρόβλημα την ακραία Μουσουλμανική αδελφότητα και μια ενδεχόμενη νίκη των τζιχαντιστών του Σαρατζ στα σύνορα της δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.