Ένα κοριτσάκι τριών ετών κατέληξε από Covid-19 στο Βέλγιο, ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου, οι βελγικές υγειονομικές αρχές. Διευκρίνισαν, μάλιστα, πως το παιδί έπασχε από διάφορες παθήσεις. Πρόκειται για το πιο νεαρό θύμα της ασθένειας που έχει γίνει γνωστό στη χώρα.

«Αυτή η είδηση μας αγγίζει όλους πολύ βαθιά είτε ως επιστήμονες είτε ως γονείς», δήλωσε ο Μπουτεουίζν Κατρί, εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών της χώρας, όπου πρόσφατα σημειώνεται μια έξαρση των κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται πως η Βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές ανακοίνωσε την αυστηροποίηση, από το Σάββατο 25 Ιουλίου, των μέτρων, καθιστώντας υποχρεωτική την χρήση μάσκας σε όλους τους πολυσύχναστους χώρους όπως αγορές, παλαιοπωλεία, εμπορικούς δρόμους, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική για τους πελάτες που κάθονται σε τραπέζια.

Η μάσκα ήταν ήδη υποχρεωτική από τις 11 Ιουλίου στα καταστήματα, τους κινηματογράφους, τους χώρους λατρείας ή ακόμη τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες. «Η ανακοίνωση της αυστηροποίησης των κανόνων είναι ένα σκληρό χτύπημα στο ηθικό μας, αλλά προτιμάμε να λάβουμε μέτρα σήμερα παρά να το μετανιώσουμε αύριο», είπε η Βελγίδα πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου. Εκτός από τη χρήση μάσκας, η Βιλμές ανακοίνωσε πως οι εκθέσεις δεν θα μπορούν ακόμη να επαναλάβουν τη λειτουργία τους. «Προβλέπουμε μια επιστροφή των δραστηριοτήτων από την 1η Σεπτεμβρίου, υπό την επιφύλαξη μιας πολύ αυστηρής συνέχισης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας», διευκρίνισε.

Στο Βέλγιο, ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τις 12 έως τις 18 Ιουλίου αυξήθηκε κατά 89% με μέσο όρο 184 επιβεβαιωμένα κρούσματα κάθε ημέρα, έναντι 98 την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα αριθμούσε χθες Πέμπτη 23 Ιουλίου, 64.627 καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 9.808 θανάτους.

«Μπορεί οι πιο πρόσφατοι αριθμοί σε ό,τι αφορά την επιδημία να μην μας ενθουσιάζουν, όμως πρέπει να τους λάβουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη», προειδοποίησε η Βιλμές. «Μια αύξηση των μολύνσεων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας άρσης των μέτρων περιορισμού (…) Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά πρέπει να παραμείνει υπό έλεγχο», προσέθεσε. «Το αντάλλαγμα για τις ελευθερίες μας που ξαναβρίσκουμε είναι η απόλυτη σύνεση. Χωρίς την οποία αναλαμβάνουμε το ρίσκο να πρέπει να ξαναπάρουμε εξαιρετικά σκληρά μέτρα», υπογράμμισε εξάλλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις