«Είναι μια δύσκολη μέρα και είμαι σίγουρος ότι δε νιώθω μόνο εγώ έτσι», είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, ερωτηθείς για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, ύστερα από 86 χρόνια. Μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι «ως Έλληνας νιώθω πικραμένος και θυμωμένος». Και συνέχισε, εξηγώντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει πού θέλει να ανήκει.

«Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει την ευρύτερη γεωπολιτική της στόχευση. Αν θέλει να συνεχίσει το δρόμο με την Ευρώπη, θα πρέπει να σέβεται τις ευρωπαϊκές μας αξίες. Και αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια λάθος αρχή», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Τζαμί μετά από 86 χρόνια

Στην Αγία Σοφία βρέθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή. Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στην Αγιά Σοφία την ώρα που χιλιάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτήν. Μαζί του βρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια Ερντογάν, καθώς και το υπουργικό συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Αγία Σοφία: Σε ρόλο ψάλτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν [vid]

Η Αγία Σοφία υποδέχεται από το πρωί δεκάδες Μουσουλμάνους πιστούς. Σημειώνεται πως για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια ακούστηκε και πάλι μουσουλμανική προσευχή εντός των τειχών του ιστορικού χριστιανικού ναού. Από τις 10 το πρωί, το μνημείο άνοιξε τις πύλες του στους πρώτους πιστούς.


Στον ιστορικό ναό βρέθηκε επίσης ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ωστόσο, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, όπως και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα πάρουν μέρος στη φιέστα Ερντογάν.

Συνθήματα κατά της Ελλάδας

Πριν από την προσευχή στην Αγιά Σοφιά,  πιστοί που συγκεντρώθηκαν έξω από τον ναό φώναζαν συνθήματα κατά της Ελλάδας, κάνοντας το σήμα των «Γκρίζων Λύκων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις