Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Kwok-Yung Yuen ισχυρίζεται ότι οι αποδείξεις για το ξέσπασμα της πανδημίας στη Γουχάν καταστράφηκαν. Ο Yuen, που διέγνωσε πρώιμα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα, είπε στο BBC ότι πιστεύει πως οι τοπικοί αξιωματούχοι κάλυψαν το μέγεθος της αρχικής επιδημίας. Λέει ότι τα «φυσικά» στοιχεία, οι απτές αποδείξεις καταστράφηκαν, ενώ η απάντηση των αρχών στα κλινικά ευρήματα ήταν αργή.

«Όταν πήγαμε στο σούπερ μάρκετ στην κεντρική αγορά της Γουχάν, φυσικά, δεν υπήρχε τίποτα να δούμε γιατί η αγορά ήταν ήδη καθαρή. Έτσι, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η σκηνή του εγκλήματος έχει ήδη διαταραχθεί επειδή το σούπερ μάρκετ καθαρίστηκε, άρα δεν μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια εστία που φιλοξενεί και μεταδίδει τον ιό στον άνθρωπο», δήλωσε ο καθηγητής Yuen.

«Υποψιάζομαι ότι έγινε κάποια συγκάλυψη από τις τοπικές αρχές της Γουχάν. Οι τοπικοί αξιωματούχοι που υποτίθεται ότι μετέδωσαν αμέσως τις πληροφορίες δεν επέτρεψαν να γίνει αυτό όσο εύκολα θα έπρεπε», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει επικριθεί επανειλημμένως για την αρχική της αντίδραση στο ξέσπασμα της πανδημίας και για την τιμωρία ενός γιατρού που προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συναδέλφους για τον ιό στα τέλη Δεκεμβρίου. Η χώρα από την πλευρά της έχει  αρνηθεί τις όποιες κατηγορίες της αποδίδουν για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με τη σοβαρότητα της πανδημίας.

Θετικά νέα για την αντιμετώπιση της Covid-19

Την ίδια ώρα, ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξε η CanSino Biologists και η στρατιωτική μονάδα ερευνών της Κίνας, έδειξε ότι είναι ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαπόκριση στους περισσότερους που το έλαβαν, δήλωσαν ερευνητές. Το υποψήφιο εμβόλιο της CanSino, με την επωνυμία Ad5-nCOV, είναι ένα από τα ελάχιστα εμβόλια που έχουν δείξει κάποια υποσχόμενα αποτελέσματα στις δοκιμές σε ανθρώπους και ετοιμάζονται για τις δοκιμές τελευταίου σταδίου, μαζί με προγράμματα στα οποία εμπλέκονται η Moderna, η BioNTech και η Inovio Pharmaceuticals.

Αν και το εμβόλιο της CanSino δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου, προκειμένου να εκτιμηθεί πόσο καλά λειτουργεί ώστε να εμποδίσει τη μόλυνση, έχει λάβει το πράσινο φως για να χρησιμοποιηθεί από τον στρατό της Κίνας. Το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν ιό που αποκαλείται αδενοϊός προκειμένου να μεταφέρει γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη του νέου κορονοϊού στο ανθρώπινο σώμα, μια μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται επίσης από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για το δικό τους υποψήφιο εμβόλιο. (διαβάστε αναλυτικά)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις