Εντυπωσιακές και συνάμα πρωτοφανείς είναι οι εικόνες που κυκλοφορούν στα διεθνή δίκτυα από τις πρώτες τελετές του Χατζ (το προσκύνημα στη Μέκκα), την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020. Μολονότι στην περιοχή συρρέουν κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι, φέτος λόγω πανδημίας οι πιστοί Μουσουλμάνοι που κινούνταν γύρω από το ιερό Κάαμπα (το κτίσμα μέσα στο τζαμί Μασγίντ αλ-Χαράμ) είναι λιγοστοί. Υπολογίζονται στα 1.000 άτομα, στέκονταν σε ομόκεντρους κύκλους, φορούσαν μάσκες και τηρούσαν αδιαμαρτύρητα τις αποστάσεις.

«Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το κόνσεπτ της “φούσκας προστασίας”, όπου κάθε πιστός έχει ένα περιβάλλον γύρω του ελεύθερο και ασφαλές όσο το δυνατόν περισσότερο από κάθε είδους κίνδυνο. Ό,τι χρειάζεται κάθε προσκυνητής για την προσωπική του ασφάλεια και υγιεινή, προσφέρεται δωρεάν» ανέφερε ο δρ. Αμπντουλάχ Ασίρι, της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι σαουδαραβικές Αρχές είχαν εξετάσει ακόμα και την ακύρωση του ιερού αυτού προσκυνήματος, που θεωρείται ένας από τους πέντε στύλους του Ισλάμ και πρέπει να κάνει κάθε πιστός τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Χατζ – Το προσκύνημα στη Μέκκα

Με το Χατζ επιδιώκεται να ενισχυθεί η συνοχή των Μουσουλμάνων σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της ενότητας της ούμμα (ummah),της ισλαμικής κοινότητας και να δηλωθεί η υποταγή στον ένα και μοναδικό Θεό, τον Αλλάχ. Το προσκύνημα αρχίζει κάθε χρόνο στις 8 και τελειώνει στις 12 ή 13 του μήνα Ντου αλ-Χιτζά (Dhu al-Hijjah), που είναι ο τελευταίος μήνας του μουσουλμανικού σεληνιακού έτους (28 Ιουλίου –2 Αυγούστου 2020) και κορυφώνεται στις 10 του μήνα (31 Ιουλίου 2020) με την γιορτή Ιντ Αλ-Αντχά (Eid al-Adha).

Όταν ο προσκυνητής βρεθεί 10 περίπου χιλιόμετρα από την ιερή πόλη της Μέκκας, εισέρχεται στην κατάσταση του ιράμ (ihram), κατά την οποία πρέπει να ελέγξει τα βασικά του ένστικτα και να εξαγνισθεί. Φοράει δύο ενδύματα χωρίς ραφές, δεν ξυρίζεται και δεν κόβει τα μαλλιά και τα νύχια του μέχρι το τέλος της τελετής. Στις γυναίκες επιτρέπεται να αφήνουν ακάλυπτο το πρόσωπο τους, καθώς απαγορεύεται να φέρουν μπούρκα ή νικάμπ.

Οι κύριες υποχρεώσεις του προσκυνητή κατά το πρώτο στάδιο του Χατζ συνίστανται σε επτά περιφορές γύρω από το τέμενος της Κάαμπα (Ka’bah), όπου βρίσκεται ο ιερός μαύρος λίθος (Hajar al-Aswad), τον οποίο προσπαθεί να τόν ασπασθεί ή να τόν αγγίξει. Κατόπιν ο πιστός ανεβαίνει τρέχοντας επτά φορές σε μια διαδρομή ανάμεσα στα όρη Σαφά και Μαρουά , που τώρα είναι απλά υψώματα, και πίνει νερό από την πηγή του Ζαμζάμ.

Οι προετοιμασίες για τις φετινές τελετές

Στο δεύτερο στάδιο της τελετής, ο προσκυνητής μεταβαίνει από τη Μέκκα στη Μίνα, μερικά χιλιόμετρα απόσταση. Από εκεί πηγαίνει στο όρος Αραφάτ, όπου περνά ένα ολόκληρο απόγευμα προσευχόμενος και ακούγοντας κηρύγματα. Οι τελευταίες τελετές του Χατζ περιλαμβάνουν τη διανυκτέρευση στην πεδιάδα Μουζνταλιφά (ανάμεσα στο Αραφάτ και τη Μίνα), όπου δεσπόζει η συμβολική τελετή του πετροβολήματος του Διαβόλου και την προσφορά θυσίας στην Μίνα, με την μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του Ιντ Αλ-Αντχά.

Σε άλλες εποχές του χρόνου, ο πιστός μουσουλμάνος μπορεί να μεταβεί στην Μέκκα για προσκύνημα, γνωστό ως ούμρα (umrah), το οποίο όμως δεν υποκαθιστά το Χατζ.

Με πληροφορίες από san simera