Θλίψη και οργή σε χριστιανούς και μουσουλμάνους προκαλεί η φωτογραφία που «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό ένας «πιστός» μέσα από την Αγία Σοφία. Τον δείχνει να ποζάρει… ξαπλωμένος στο τυρκουάζ χαλί που καλύπτει το δάπεδο του ιστορικού μνημείου. Ο άνδρας βγάζει σέλφι σε μια στάση που αποπνέει έλλειψη σεβασμού.

Την φωτογραφία, μάλιστα, έχει «ανεβάσει» στον προσωπικό του λογαριασμό κι ένας Τούρκος πανεπιστημιακός, ενώ υπάρχει και στο Twitter ενός ανταποκριτή της Deutsche Welle. Γύρω από τον άνδρα υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν αντιδρά στην εν λόγω συμπεριφορά.

Προσευχή για το Μπαϊράμι των Θυσιών

Σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου, τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία για το Μπαϊράμι των Θυσιών, έπειτα από 86 χρόνια, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Την προσευχή τέλεσε ο επικεφαλής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς. Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Μουσταφά Σεντόπ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αντίλ Καραϊσμάίλογλου, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια και ο επαρχιακός πρόεδρος Κωνσταντινούπολης ΑΚΡ.

Τα Μέσα Ενημέρωσης μετέδιδαν ότι πριν ξεκινήσει ακόμη η προσευχή, η Αγία Σοφία είχε γεμίσει, ενώ γέμισε και η πλατεία μπροστά στο μνημείο μέχρι και το Μπλε Τζαμί. Η προσευχή στην Αγία Σοφία είχε ανακοινωθεί το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουλίου.

«Γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας», λέει ο Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 πρωτοστάτησε στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια στην Αγία Σοφία, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 τόνισε πως «το εκ νέου άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία, αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ότι η χώρα μας ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εχθρικές επιθέσεις και πολίτικες κρίσεις δεν μπορούν να καταστρέψουν την πατρίδα μας. Με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας».

Μάλιστα, ο Ερντογάν έκανε έκκληση στους νέους με αφορμή το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV,  ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο σαν να απευθύνει ένα διάγγελμα, ενώ για το θέμα της Αγίας Σοφίας μιλούσε για τουλάχιστον μισή ώρα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τον πλούτο κανενός. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε τους μελλοντικούς μας στόχους, τόσο για την αντιστάθμιση των αδικιών που έχουμε υποστεί στο παρελθόν όσο και για την υπεράσπιση των σημερινών μας δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις