Οι ΗΠΑ απαγορεύουν το… Tiktok: Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες από το προεδρικό αεροσκάφος πως “σε ό,τι αφορά το TikTok, το απαγορεύουμε στις ΗΠΑ”. Σύμφωνα με το Reuters, η πλατφόρμα έχει στις ΗΠΑ έως 80 εκ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες. Δεν είναι επίσης σαφές με ποιο τρόπο θα μπορούσε να επιβληθεί μια τέτοια απαγόρευση ή ποια νομικά προβλήματα εγείρει, γράφει το πρακτορείο. Ο λόγος της απαγόρευσης είναι πολιτικοί και συγκεκριμένα, θεωρείται “ύποπτο” ότι χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για σκοπούς που μπορεί να είναι επιζήμιοι για τις ΗΠΑ. Σημειώνεται πως το TikTok ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance. Έχει περίπου 1 δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νέων.

To TikTok αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της CFIUS, της αμερικανικής υπηρεσίας που αξιολογεί τις προτεινόμενες επενδύσεις και εξαγορές από ξένους, ώστε να κρίνεται αν απειλούν την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους ότι η πολύ δημοφιλής πλατφόρμα βίντεο μπορεί να χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για λόγους που κρίνονται επιζήμιοι για τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτή την εβδομάδα θα υπέβαλε στον Λευκό Οίκο “πρόταση” για το TikTok. Από την πλευρά της η πλατφόρμα, έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές και έχει διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύει να αποδεχθεί αυτού του είδους αιτήματα.

Χθες, πριν από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος θα επέβαλε στον όμιλο ByteDance να πουλήσει το TikTok. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος επρόκειτο να υπογράψει επίσημο διάταγμα για να αναγκάσει την κινεζική μητρική εταιρία να προχωρήσει σε πώληση της πολύ δημοφιλούς αμερικανικής πλατφόρμας, στο όνομα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας.