Πέθανε η Κόνι Καλπ Την ανακοίνωση έκανε το νοσοκομείο του Κλίβελαντ όπου  είχε νοσηλευθεί. “Αποτελούσε έμπνευση για όλους μας” έγραψαν στο Twitter, μεταδίδοντας την είδηση του θανάτου. Η γυναίκα, είχε πυροβοληθεί στο πρόσωπο από τον σύζυγό της, που προσπάθησε να την σκοτώσει πριν στρέψει το όπλο του εναντίον του. Επιβίωσε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά ετών. Η Καλπ υποβλήθηκε στην επέμβαση τον Δεκέμβριο 2008. Η μεταμόσχευση έγινε στο 80% του προσώπου της και η επέμβαση κράτησε 22 ώρες. Ο δρ. Φρανκ Παπέι, ο επικεφαλής του τμήματος Δερματολογίας και Αισθητικής Χειρουργικής της Cleveland Clinic, έγραψε πως ήταν ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιβίωση μετά από μεταμόσχευση προσώπου. Η αιτία θανάτου δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο έγινε γνωστό από ΜΜΕ πως νοσηλευόταν εδώ και αρκετές ημέρες.


Ο δρ. Παπέι τόνισε πως “η Κόνι ήταν μία εξαιρετικά γενναία, ζωντανή γυναίκα και αποτελούσε έμπνευση για πολλούς ανθρώπους. Η δύναμή της φάνηκε καθαρά από το γεγονός πως ήταν η ασθενής με μεταμοσχευμένο πρόσωπο με την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μέχρι σήμερα”. “Ήταν μία πρωτοπόρος γυναίκα, η απόφασή της να υποβληθεί σε μία διαδικασία πολύ δύσκολη, αποτελεί αγαθό για όλη την ανθρωπότητα”. Πριν την μεταμόσχευση, η Καλπ είχε ήδη υποβληθεί σε πάνω από 30 επεμβάσεις.

Σημειώνεται πως η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2005 στην Γαλλία. Η Ιζαμπέλ Ντινουάρ, παραμορφωμένη από τον σκύλο της, έκανε μεταμόσχευση της περιοχής μύτη – χείλια – μέτωπο.Υπέκυψε το Απρίλιο 2016 σε σπάνιας μορφής καρκίνο που δεν είχε προφανή σχέση με την αγωγή που λάμβανε κατά της απόρριψης του μοσχεύματος.

Στις 13 Απριλίου 2006, μεταμόσχευση στα δύο τρία του προσώπου πραγματοποιήθηκε στην Κίνα σε αγρότη που είχε δεχθεί επίθεση από αρκούδα. Πέθανε τον Ιούλιο 2008 αφού εγκατέλειψε την αγωγή κατά της απόρριψης του μοσχεύματος για να καταφύγει σε ιατρικά βότανα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.


Με πληροφορίες από NBC και ΑΜΠΕ