Άγριος καβγάς σε πτήση της KLM  από το Άμστερνταμ με προορισμό την Ίμπιζα, όταν δύο μεθυσμένοι επιβάτες αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες. Λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η αεροπορική εταιρεία απαιτεί από όλους τους επιβάτες της να φορούν μάσκες από τη στιγμή της αναγγελίας της αναχώρησης των πτήσεων μέχρι την άφιξη στον τελικό προορισμό. Στο βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου διακρίνονται δύο επιβάτες που μιλούν αγγλικά να έρχονται στα χέρια με συνεπιβάτες τους λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Σίπχολ.

Οι δύο άνδρες όχι μόνον αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες, αλλά επιτέθηκαν φραστικά και με μπουνιές σε συνταξιδιώτες τους, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της KLM στο ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANP. Oι δύο επιβάτες είχαν μεθύσει με βότκα, ενώ στο βίντεο αποτυπώνεται ο καβγάς κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ορισμένοι συνταξιδιώτες ακούγονται να τους φωνάζουν να σταματήσουν: «Υπάρχουν παιδιά εδώ», τους λένε.

Ένας απ’ τους δύο ταραξίες διακρίνεται μισόγυμνος κάποια στιγμή να δέχεται μια γροθιά στο πρόσωπο από έναν συνεπιβάτη στο διάδρομο και λίγο αργότερα άλλοι επιβάτες τον καθηλώνουν στο πάτωμα του αεροσκάφους. Ευτυχώς δεν κινδύνεψε η ασφάλεια της πτήσης, ούτε τραυματίστηκε κάποιος σοβαρά. Οι δύο ταραξίες τελικά συνελήφθησαν από την ισπανική αστυνομία μετά την προσγείωση του αεροσκάφους της KLM.

Πόσο επικίνδυνο είναι το αεροπλάνο

«Όλα τα δεδομένα που μπορούμε να δούμε μας λένε ότι τα αεροπλάνα έχουν λιγότερο κίνδυνο από οποιονδήποτε αντίστοιχο δημόσιο χώρο, όπως λεωφορείο, τρένο, εστιατόριο ή χώρο εργασίας», δήλωσε ο Δρ David Powell, ιατρικός σύμβουλος στην ΙΑΤΑ, την διεθνή ένωση των αεροπορικών εταιρειών. Ωστόσο, παραδέχεται ότι ο τομέας είναι αντιμέτωπος με «την ευρεία αντίληψη ότι τα αεροσκάφη είναι επικίνδυνο μέρος».

Μια έρευνα του κλάδου σε 4.700 επιβάτες τόνισε αυτή την ανησυχία. Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι να κάθονται δίπλα σε κάποιον που μπορεί να έχει μολυνθεί. Περίπου το 42% αναφέρεται στη χρήση της τουαλέτας, ενώ το 37% δήλωσε ότι ανησυχεί για τον αέρα που αναπνέει στο αεροπλάνο. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συστημάτων εξαερισμού των αεροσκαφών θα μπορούσαν να μειώσουν τους κινδύνους. Ο «ρυθμός αντικατάστασης» – ο αριθμός των φορών που ο όγκος του αέρα της καμπίνας αφαιρείται κάθε ώρα – είναι πολύ γρήγορος.

Αυτός ο χρόνος ανανέωσης μπορεί να είναι μόλις τρία ή τέσσερα λεπτά σε ένα αεροσκάφος, σε σύγκριση με τα 20 ή 30 λεπτά σε ένα εσωτερικό περιβάλλον στο έδαφος, δήλωσε ο Shaun Fitzgerald, επισκέπτης καθηγητής της Royal Academy of Engineering στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε μόριο του αέρα στο περιβάλλον αφαιρείται κάθε λίγα λεπτά, η ροή αέρα που δημιουργεί μειώνει δυνητικά σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης σε υψηλές συγκεντρώσεις ιών για μεγάλες περιόδους.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι ότι ο αέρας που ανακυκλώνεται μέσω της καμπίνας του αεροσκάφους περνά μέσα από συστήματα κλιματισμού με πολύ πιο εξελιγμένα και αποτελεσματικά φίλτρα από αυτά που βρίσκονται γενικά σε εσωτερικούς χώρους στο έδαφος. Αυτά τα λεγόμενα φίλτρα HEPA – σχεδιασμένα για περιβάλλοντα όπου η υψηλή ποιότητα του αέρα είναι απαραίτητη – έχει βρεθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι αφαιρούν σχεδόν όλα τα σωματίδια του τυπικού μεγέθους του κορονοϊού.

Τόσο η Airbus όσο και η Boeing έχουν συμβουλεύσει τις αεροπορικές εταιρείες να διατηρούν το σύστημα εξαερισμού σε λειτουργία όταν οι επιβάτες επιβιβάζονται και αποβιβάζονται για να ελαχιστοποιήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο – μια πρακτική που δεν ήταν διαδεδομένη πριν από την Covid-19.

Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τη μετάδοση ιών. Οι πλάτες των καθισμάτων βοηθούν στο μπλοκάρισμα των αναπνευστικών σταγονιδίων που εκπνέονται μέσω του στόματος και της μύτης. Οι επιβάτες τείνουν επίσης να μένουν στα καθίσματά τους και να μην περνούν μεγάλες περιόδους σε διαφορετικά μέρη της καμπίνας, μειώνοντας τον κίνδυνο να εξαπλώσουν το παθογόνο σε πολλές ομάδες ατόμων.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Ryanair, δήλωσαν ότι οι επιβάτες θα πρέπει να ζητήσουν άδεια για να πάνε στην τουαλέτα και πολλές έχουν μειώσει την υπηρεσία φαγητού και ποτού για να περιορίσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ του πληρώματος και των επιβατών.

Σε μια έρευνα 18 αεροπορικών εταιρειών, η ΙΑΤΑ διαπίστωσε ότι από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο υπήρχαν μόνο τέσσερα επεισόδια ύποπτης μετάδοσης Covid-19 κατά τη διάρκεια πτήσης, όλα από επιβάτη σε πλήρωμα και άλλα τέσσερα επεισόδια φαινομενικής μετάδοσης από πιλότο σε πιλότο. Μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα τεσσάρων αερομεταφορέων που εξέτασε πτήσεις που μεταφέρουν περίπου 125.000 επιβάτες – εκ των οποίων 1.100 αναγνωρίστηκαν ως επιβεβαιωμένα κρούσματα – εντόπισε μια πιθανή περίπτωση μόλυνσης επιβάτη και δύο περιπτώσεις μόλυνσης πληρώματος.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις. Μια έρευνα για μία πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το Βιετνάμ τον Μάρτιο έδειξε ότι ένας επιβάτης μόλυνε έως και 14 άλλους – 12 από τους οποίους κάθονταν κοντά του. Ο Jim Haas, διευθυντής μάρκετινγκ της Boeing, δήλωσε ότι ενώ υπήρχαν «λίγες» περιπτώσεις πιθανής μετάδοσης στο αεροπλάνο, στο πλαίσιο των χιλιάδων πτήσεων φέτος, ο κίνδυνος είναι ακόμα χαμηλός. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι τα στοιχεία σχετικά με τη μετάδοση του ιού στα αεροπλάνα είναι ακόμα λίγα και είναι πιθανό να προκύψουν μελέτες που θα φέρουν περισσότερες ανησυχίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις