Χιλιάδες Λευκορώσοι, φωνάζοντας «παραιτήσου!», γέμισαν και χθες 16/8 το κέντρο του Μινσκ , στη μεγαλύτερη διαδήλωση ως αυτό το στάδιο εναντίον της εκτεταμένης νοθείας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, στις προεδρικές εκλογές την περασμένη Κυριακή (9η Αυγούστου) στις οποίες επανεξελέγη ο Λουκασένκο, πρόεδρος της χώρας για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα.

Να θυμήσουμε ότι η υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, η οποία αμφισβητεί την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατέφυγε στη Λιθουανία πριν λίγες μέρες.

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Λιθουανίας, η Τιχανόφσκαγια έλαβε μόνο το 10% των ψήφων, αλλά ξένοι παρατηρητές λένε ότι ήταν αυτή που κέρδισε στις εκλογές. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι έλαβαν ποσοστό ψήφων μικρότερο από 1% έκαστος, κατά τα επίσημα αποτελέσματα, που αμφισβητεί η αντιπολίτευση. Ο Λουκασένκο, που κέρδισε το προσωνύμιο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» και κυβερνά εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα τη χώρα, εξελέγη πρόεδρος για έκτη θητεία με το 80,08% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει σωρεία παρατυπιών.

Ευθείες βολές για Σολτς

Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε χθες Κυριακή τον πρόεδρο της Λευκορωσίας “δικτάτορα” ο οποίος έχει απολέσει τη στήριξη του λαού της χώρας και προειδοποίησε τη Μόσχα εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης για να τον κρατήσει στην εξουσία.

“Πρόκειται για δικτάτορα, κατά συνέπεια χρειάζονται σαφείς δηλώσεις και σαφής γλώσσα”, δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που παραχώρησε στον ιστότοπο της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild και αναμεταδόθηκε απευθείας ψηφιακά.

Οι αντίπαλοι του Λουκασένκο, που βρίσκεται στην προεδρία τα τελευταία 26 χρόνια, μιλούν περί μαζικής νοθείας.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν συλληφθεί στο κύμα καταστολής των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων μετά τις εκλογές.

“Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτός ο πρόεδρος δεν διαθέτει καμία νομιμοποίηση, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα κυβερνούσε με τόσο απίστευτη και βάρβαρη βία”, είπε ο Σολτς, σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που θα διεκδικήσει τον θώκο της Άγγελας Μέρκελ.

Μαζ

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να γίνει για την πρόληψη του ενδεχομένου να επέμβει η Ρωσία, ο Σολτς απάντησε “οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε άλλα κράτη δεν είναι αποδεκτές και παραβιάζουν όλους τους κανόνες που έχουμε θέσει στους εαυτούς μας βάσει του διεθνούς δικαίου”.

Η Μόσχα έκανε σαφές ότι εννοεί να διαθέσει στον Λουκασένκο στρατιωτική βοήθεια εάν κριθεί απαραίτητο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις