Κορονοϊός εμβόλιο: Στην Ιταλία στρεφόταν χθες το παγκόσμιο επιστημονικό -και όχι μόνο- ενδιαφέρον, καθώς άρχιζαν εκεί οι δοκιμές σε ανθρώπους ενός πιθανού εμβολίου κατά του Covid-19. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το ινστιτούτο Lazzaro Spallanzani στη Ρώμη, νοσοκομείο που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες, θα διεξαγάγει δοκιμές του εμβολίου σε 90 εθελοντές τις επόμενες εβδομάδες, με την ελπίδα το εμβόλιο αυτό κατά του κορωνοϊού να είναι διαθέσιμο έως την άνοιξη του 2021. Ο Φρανσέσκο Βάια, υγειονομικός διευθυντής του νοσοκομείου, δήλωσε στο Reuters ότι ο πρώτος εθελοντής, αφού λάβει το εμβόλιο, θα παραμείνει υπό παρακολούθηση στο νοσοκομείο επί τέσσερις ώρες προτού του επιτραπεί να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου θα παραμείνει υπό παρακολούθηση επί 12 εβδομάδες.

Αντισώματα

«Θα δούμε αν υπάρχουν παρενέργειες και αν (το εμβόλιο) παράγει αντισώματα» εξήγησε ο Βάια, ενώ πρόσθεσε ότι η δεύτερη φάση των δοκιμών θα πραγματοποιηθεί σε χώρες με μεγαλύτερα επίπεδα μόλυνσης. «Αν καταφέρουμε να είμαστε γρήγοροι, θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια στην αγορά την επόμενη άνοιξη» επισήμανε.

Το πιθανό εμβόλιο, που έχει την ονομασία GRAd-COV2, αναπτύχθηκε από την ReiThera, μια εταιρία με έδρα στη Ρώμη, ενώ οι τοπικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι αρχικές δοκιμές του πιθανού εμβολίου, που έγιναν μεταξύ άλλων και σε ζώα, είχαν θετικά αποτελέσματα. «Το μυαλό όλων και η έρευνα στη χώρα μας είναι στην υπηρεσία της παγκόσμιας πρόκλησης για την αντιμετώπιση του Covid-19» έγραψε στο facebook ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Κορονοϊός εμβόλιο: Η Ρωσία σχεδιάζει την παραγωγή 6 εκατομμυρίων δόσεων τον μήνα

Η Ρωσία περιμένει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα παράγει τον μήνα από 1,5 εκατ. μέχρι 2 εκατομμύρια δόσεις του πιθανού εμβολίου της κατά της Covid-19 και θα αυξήσει σταδιακά την παραγωγή στα 6 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα του εμβολίου, το οποίο αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, πρόκειται να αρχίσουν στη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα.

Η AstraZeneca θέλει να αποποιηθεί ευθύνες για πιθανές παρενέργειες

Το εμβόλιο που συζητήθηκε πολύ και στην χώρα μας την εβδομάδα που ολοκληρώνεται γίνεται αντικείμενο συζήτησης στην Ευρώπη για μία όχι και τόσο θετική εξέλιξη. Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει εμβόλιο προστασίας από τον κορονοϊό, υπέβαλε το “ασυνήθιστο” αίτημα να αποποιηθεί τις ευθύνες και να μην θεωρηθεί ένοχη για τυχόν παρενέργειες που θα προκύψουν από αυτό, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Brussels Times.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Gabriela Galindo, το αίτημα ελήφθη με έκπληξη στο Βέλγιο, με ειδικούς σε θέματα υγείας και ιατρικής νομοθεσίας στη χώρα να το χαρακτηρίζουν ως “ασυνήθιστο” ή ακόμη και “σοκαριστικό”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις