Η Ρωσία «πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να βοηθήσει να αποσαφηνιστεί η υπόθεση (Αλεξέι) Ναβάλνι», του Ρώσου αντιπολιτευόμενου που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βερολίνου έπειτα από ενδεχόμενη δηλητηρίασή του, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

«Από τη μία πλευρά, έχουμε ανάγκη για εποικοδομητικές σχέσεις με τη Μόσχα. Επειδή χωρίς τη Ρωσία ή εναντίον της Ρωσίας, η Ευρώπη δεν γίνεται πιο ασφαλής. Από την άλλη πλευρά, λέμε πολύ καθαρά πως μαύρα σύννεφα πλανώνται πάνω από τις σχέσεις μας. Οι κυρώσεις πρέπει να διατηρηθούν, αν τίποτα δεν αλλάξει επί του πεδίου», υπογράμμισε ο Μάας, στη διάρκεια μιας ομιλίας στο Παρίσι ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας στην Ευρώπη, δίπλα στο Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Η Μόσχα ανακοίνωσε προ ημερών ότι ξεκίνησε «προκαταρκτική εξέταση» της υπόθεσης Ναβάλνι, που ήταν θύμα δηλητηρίασης σύμφωνα με τους Γερμανούς γιατρούς του, μια πιθανότητα για την οποία η ρωσική δικαιοσύνη λέει ότι δεν έχει «καμία απόδειξη». Η ρωσική εισαγγελία δήλωσε επίσης ότι «δεν έχει καμία απόδειξη για εγκληματικές πράξεις από πρόθεση σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι», παρά την προκαταρκτική εξέταση που έχει ξεκινήσει.

Ο Μάας είπε επίσης ότι η Ευρώπη δεν θα ακολουθήσει την πολιτική “Πρώτα η Αμερική” του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και κάλεσε για δισυνοριακές, διεθνείς λύσεις. «Είναι αυτή η επίγνωση που κάνει την πολυμέρεια τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής», είπε, σύμφωνα με το γραπτό κείμενο της ομιλίας του.

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι είναι σε σταθερή κατάσταση με τα συμπτώματα να υποχωρούν αν και η κατάσταση της υγείας του εξακολουθεί να είναι σοβαρή, ανακοίνωσε στις 28 Αυγούστου το νοσοκομείο στο Βερολίνο όπου νοσηλεύεται. «Ο ασθενής βρίσκεται ακόμη στη μονάδα εντατικής φροντίδας σε τεχνητό κώμα και η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά», ανέφερε το νοσοκομείο Charite.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος του Ναβάλνι δήλωσε πως ο επικριτής του Κρεμλίνου δεν αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή για τη ζωή του και η κατάστασή του βελτιώνεται. Ο 44χρονος Ναβάλνι μεταφέρθηκε με αεροπλάνο ασθενοφόρο στη Γερμανία το περασμένο Σάββατο αφού κατέρρευσε στη διάρκεια μιας πτήσης από την πόλη Ομσκ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις