Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η πρωτοβουλία του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να συναντηθεί τη Δευτέρα στη Μόσχα με αντιπροσωπεία του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας (PYD), που έχει χαρακτηριστεί από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση». Η συνάντηση συνέπεσε με επίσκεψη υψηλόβαθμης τουρκικής αντιπροσωπείας στη Ρωσία. Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και τον ένοπλο βραχίονα του, τις Μονάδες Προστασίας των Λαών (YPG), τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αγωνίζεται για ανεξαρτησία από την Τουρκία επί τέσσερις δεκαετίες.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τα εξής: «Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εκθέσεις σχετικά με την πρόσκληση μιας ομάδας που ανήκει στο λεγόμενο “Δημοκρατικό Συμβούλιο της Συρίας” που κυριαρχείται από το PKK / YPG στη Ρωσική Ομοσπονδία και το υψηλό επίπεδο υποδοχής από τις ρωσικές επίσημες αρχές. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις, και η αντιπαράθεση με αυτονομιστικές ατζέντες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, καθώς και στην απειλή της εθνικής ασφάλειας των γειτονικών χωρών, αποτελούν κοινές δεσμεύσεις που κατοχυρώνονται στα κοινά ανακοινωθέντα των συνεδριάσεων υψηλού επιπέδου της Αστάνα μέχρι σήμερα».

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να βοηθά στην προώθηση ενός χωρίς αποκλεισμούς εποικοδομητικού διασυριακού διαλόγου προς όφελος της ταχύτερης ανάκαμψης και ενίσχυσης της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, της διαμόρφωσης προϋποθέσεων για αρμονική συνύπαρξη και ανάπτυξη όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών μερών της συριακής κοινωνίας», διεμήνυσε η Μόσχα αναφορικά με τη συνάντηση Λαβρόφ – Κούρδων αξιωματούχων του ΥPG.

*** Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και τον ένοπλο βραχίονα του, τις Μονάδες Προστασίας των Λαών (YPG), τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αγωνίζεται για ανεξαρτησία από την Τουρκία επί τέσσερις δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις