Οι εισαγγελικές αρχές  της Σουηδίας απομάκρυνε από την οικογένειά τους τρία παιδιά ηλικίας 10 με 17 ετών, αφού οι γονείς τους τα κρατούσαν κλεισμένα στο σπίτι επί τέσσερις μήνες επειδή είχαν «πανικοβληθεί» από την πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος τους.

Από τον Μάρτιο έως τις αρχές Ιουλίου «τα παιδιά και η οικογένεια δεν μπορούσαν να βγουν από το διαμέρισμα (…) οι γονείς ήταν εντελώς τρομοκρατημένοι από την πανδημία», δήλωσε ο Μίκαελ Σβέγκφορς, δικηγόρος των παιδιών και αναμεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της πόλης Γιονκόπινγκ, όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, τα παιδιά παρέμεναν κλεισμένα στα δωμάτιά τους και δεν μπορούσαν να μετακινούνται ούτε καν μέσα στο διαμέρισμα.

Επιπλέον η εξωτερική πόρτα του σπιτιού ήταν κλειστή «με καρφιά», ώστε κανείς να μην μπορεί να βγει έξω, κάτι που διαψεύδουν οι γονείς μέσω του δικηγόρου τους.

Αντίθετα με το lockdown που υιοθέτησαν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, η Σουηδία δεν επέβαλε περιοριστικά μέτρα στους κατοίκους και διατήρησε ανοικτά τα σχολεία για τα παιδιά κάτω των 16 ετών, ζητώντας από τους πολίτες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Οι γονείς, εξήγησε ο Σβέγκφορς, κατάγονται «από άλλη χώρα» και δεν μιλούν καλά σουηδικά.

«Συνέχισαν να παρακολουθούν τα νέα της πατρίδας τους μέσω του διαδικτύου», πρόσθεσε. Στη χώρα αυτή, που δεν αναφέρεται, είχαν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού.

Οι Σουηδοί λένε όχι στη μάσκα

Εν τω μεταξύ η Σουηδία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής για τη λιγότερο αυστηρή στρατηγική της για την αντιμετώπιση της πανδημίας , βρίσκεται και πάλι μόνη και δεν ακολουθεί το παράδειγμα των περισσότερων ευρωπαικών  χωρών στην εφαρμογή του μέτρου της μάσκας.

Η σκανδιναβική χώρα, είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν προτείνουν τη χρήση μάσκας προσώπου, ακόμα και μετά την πρόσφατη αλλαγή στάσης και από τις γειτονικές χώρες Νορβηγία, Δανία και Φινλανδία, την περασμένη εβδομάδα.

«Είναι πολύ επικίνδυνο να πιστεύεις ότι οι μάσκες προσώπου θα άλλαζαν το παιχνίδι όταν πρόκειται για τον Covid-19», δήλωσε στους Financial Times, ο Anders Tegnell, κρατικός επιδημιολόγος της Σουηδίας.

Στη Στοκχόλμη αυτοί που φορούν μάσκα στο σούπερ μάρκετ, τα γραφεία ή τα μέσα μεταφοράς είναι πολύ λίγοι. Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας εκτιμούν ότι η μάσκα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματική και επιμένουν στον σεβασμό της τήρησης των αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο των χεριών. Ο κ. Tegnell έχει χαρακτηριστεί ξεροκέφαλος από ορισμένους που αρνείται και πάλι να ακολουθήσει όσα γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, οι ειδικοί των μολυσματικών ασθενειών λένε ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η Σουηδία αντιστάθηκε μέχρι τώρα τη χρήση τους για τον γενικό πληθυσμό.