Δεν μπορεί να εφαρμοστεί η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια εκεί όπου δεν υπάρχει χώρος, τόνισε σε τηλεοπτική παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της Αλβανίας, Εριόν Μπράτσε. Όπως είπε, η επέκταση αυτή δεν μπορεί να γίνει όταν δεν υπάρχει χώρος, και απέρριψε τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης με βάση τους οποίους η επέκταση των χωρικών υδάτων ξεκινά βόρεια των νησιών Οθωνοί και Ερεικούσα.

«Η αρχή των 12 μιλίων σύμφωνα με αυτήν τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, που αναφέρετε, ισχύει όταν υπάρχει χώρος όχι όπου δεν υπάρχει. Δεν πάμε καθόλου στα νησιά γιατί σε αυτόν τον χώρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αρχή των 12 μιλίων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθόλου», είπε ο Μπράτσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν διεξάγονται επί του παρόντος διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι η κόκκινη γραμμή για οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία παραμένει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Έχουμε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και κανείς δεν μπορεί να παραβεί αυτήν την απόφαση, ούτε το κοινοβούλιο, ούτε ο πρόεδρος, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι διαπραγματευτικές ομάδες. Οι διαπραγματευτικές ομάδες συγκροτούνται με την έγκριση του προέδρου και σήμερα δεν υπάρχει καν διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Μπράτσε.

Η Ελλάδα όπως και κάθε χώρα με θαλάσσια σύνορα που έχει υπογράψει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας γνωστή και ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ (https://eur-lex.europa.eu/TodayOJ/) διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της μέχρι και το ανώτατο όριο των 12 μιλίων.

Αναλυτικά το άρθρο 3 της Σύμβασης αναφέρει:

Άρθρο 3 Εύρος της χωρικής θάλασσας

«Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας. Το εύρος αυτό δεν υπερβαίνει τα δώδεκα ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση».

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αλβανίας σχετικά με την ανακοίνωση της Αθήνας για την επέκταση των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, είχε σχολιάσει πως: «η Ελλάδα χαίρει του δικαιώματος διεύρυνσης των χωρικών του υδάτων, βάση των προβλέψεων του UNCLOS» σπεύδοντας όμως να βάλει «όρια» ή καλύτερα να ερμηνεύσει το τι σημαίνει 12 ναυτικά μίλια σημειώνοντας στην ίδια ανακοίνωση πως «Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος μέλος της Συμφωνίας του Θαλάσσιου Δικαίου (UNCLOS) του Montego Bay -1982, όπου το επιτρέπει η Γεωγραφία και δεν παραβιάζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα ενός άλλου κράτους».

Ουσιαστικά, η αλβανική πλευρά τονίζει πως τα 12 ναυτικά μίλια από την πλευρά της Ελλάδας είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από την Αλβανία ειδικά από την Κέρκυρα, όπου οι Άγιοι Σαράντα απέχουν μόλις 2,5… Η Σύμβαση, όμως, των Ηνωμένων Εθνών στο άρθρο 4 προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις όποιες «γκρίζες» ζώνες και αναφέρει:

Άρθρο 4 Εξωτερικό όριο της χωρικής θάλασσας

Το εξωτερικό όριο της χωρικής θάλασσας είναι η γραμμή της οποίας κάθε σημείο βρίσκεται σε τόση απόσταση από το πλησιέστερο σημείο της γραμμής βάσεως, όσο είναι το εύρος της χωρικής θάλασσας.

Πηγή: shqiptarja.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις