Θλίψη προκάλεσε η κατάρρευση μέρους του ναού που έμεινε γνωστός ως «Αγιά Σοφία της Προύσας». Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τετάρτης μέρος του ιστορικού ορθόδοξου ναού του  Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, γνωστού και ως η «Αγιά Σοφιά της Μπούρσα» κατέρρευσε.  Αξίζει να σημειωθεί, πως η είδηση έκανε το γύρο του ελληνικού διαδικτύου με τον ισχυρισμό ότι οι τουρκικές αρχές γκρέμισαν μέρος του ναού.

Σημειώνεται πως η εκκλησία είχε εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό. Σύμφωνα με τουρκικά σάιτ ο ναός είχε περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Nilüfer της Προύσας το 2006 και είχε ανοίξει ως μουσείο με την ονομασία Özlüce Cultural House, όμως κατόπιν νομικής διένεξης πέρασε στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Ευσεβών Ιδρυμάτων.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου εκτιμάται ότι κτίστηκε το 1896, και μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 είχε μετατραπεί σε τζαμί. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δε λειτούργησε ως τζαμί για πολλά χρόνια και έτσι το 2008 ο Δήμος προχώρησε σε ριζική ανακαίνιση και το μετέτρεψε σε μουσείο. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο η ανακαίνιση κόστισε περίπου 2 εκατομμύρια λίρες σε σημερινά χρήματα. Το 2013 ύστερα από τη νομική διένεξη σταμάτησε η λειτουργία του και παρέμεινε κλειστό.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά πως στόχος τους ήταν να μετατρέψουν την εκκλησία σε πολιτιστικό κέντρο και να το μεταδώσουν ως πολιτιστική κληρονομιά στις επόμενες γενιές, ωστόσο όπως είπε: «Το πήραν μέσα από τα χέρια μας».

Τα τελευταία επτά χρόνια δεν συντηρούνταν με αποτέλεσμα να εμφανιστούν φθορές και ρωγμές. Ο δήμος είχε τονίσει στη Γενική Διεύθυνση Ευσεβών Ιδρυμάτων τον κίνδυνο από τις ρωγμές και ζητούσε επίμονα να περάσει εκ νέου στη δικαιοδοσία του για να αξιοποιηθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τονίζεται πως ο τοπικός Δήμος σημειώνει πως ακόμα και τώρα μπορεί να αποκαταστήσει τις ζημιές και να φροντίσει το ιστορικό κτήριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις