Θετικοί στον κορονοϊό εντοπίστηκαν στη Βρετανία οκτώ επιβάτες πτήσης που επέστρεψε στο Λονδίνο από την Κρήτη. Ειδικότερα, τα παιδιά ταξίδεψαν με την πτήση 8168 της Wizz Air από το αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης» του Ηρακλείου στο Λούτον, στις 25 Αυγούστου.

Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε πως δεν γνώριζε πως οι επιβάτες της πτήσης της από το ελληνικό νησί είχαν κορονοϊό μέχρι να το διαβάσουν στον «Guardian» και κατηγόρησε τις υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας ότι θα έπρεπε μετά τα τεστ να είχαν προβεί σε επείγουσες ενέργειες για τον εντοπισμό των υπολοίπων 204 επιβατών του αεροσκάφους.

Αμέσως μετά την επιστροφή των εφήβων στη Βρετανία, επικοινώνησαν μαζί τους φίλοι τους από την Εσθονία που είχαν γνωρίσει στις διακοπές, οι οποίοι και τους ενημέρωσαν πως είχαν και οι ίδιοι βρεθεί θετικοί, επιστρέφοντας στην Εσθονία.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι οι αρμόδιες αρχές είναι ενήμερες για το ζήτημα και συνιστούν αυτοαπομόνωση στους επιβάτες.   Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του ο Guardian, οι υγειονομικές αρχές πασχίζουν να έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους 204 επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης ενώ, όπως καταγγέλλει η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν την ενημέρωσαν για τα οκτώ κρούσματα που εντοπίστηκαν στην πτήση.

Καμία βοήθεια από τις αρχές»

Ο Ντέμιαν Στάφορντ, του οποίου ο 18χρονος γιος βρέθηκε θετικός στον ιό, δήλωσε πως κανείς από την υπηρεσία εντοπισμού και ιχνηλάτησης κρουσμάτων του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) δεν επικοινώνησε μαζί τους.

«Έπρεπε απλώς να βασιστούμε στην περίφημη βρετανική κοινή λογική και να κάνουμε αυτά που έπρεπε μόνοι μας, χωρίς καμια βοήθεια από τις αρχές. Κι αυτό που κάνουμε, είναι προφανώς να αυτοαπομονωθούμε» σημείωσε.   «Η υπηρεσία που εντοπίζει και παρακολουθεί τα κρούσματα δεν χρειάζεται να η καλύτερη στον κόσμο. Χρειάζεται απλώς να λειτουργεί, κάτι που προφανώς δεν συνέβη στην περίπτωσή μας» πρόσθεσε.   Τις αιτιάσεις του Στάφορντ απέρριψε το υπουργείο Υγείας, επιμένοντας πως το σύστημα παραμένει αποτελεσματικό.

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις