«Έτοιμη η Βρετανία για κάθε πιθανό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Θα τα καταφέρουμε. Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι η Βρετανία θα κάνει αυτό που χρειαζόμαστε να κάνει, αν πρέπει να έχουμε μια … λύση τύπου Αυστραλίας τότε αυτό είναι που θα επιτύχουμε και θα ευημερήσουμε πάρα πολύ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο». Δήλωσε επίσης ότι αν η ΕΕ είναι λογική, θα μπορούσε να δώσει στη Βρετανία τη λύση τύπου Καναδά που επιδιώκει.

Νωρίτερα σήμερα βρετανική πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι η ΕΕ επιβραδύνει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις για το Brexit και πρέπει να καταλάβει ότι τα αιτήματά της για κρατική βοήθεια και αλιεία δεν είναι συμβατά με την υπόσταση της Βρετανίας ως ανεξάρτητης χώρας. «Υπήρξαμε σαφείς από την αρχή. Επιδιώκουμε μια σχέση που σέβεται την κυριαρχία μας και η οποία έχει μια ελεύθερη εμπορική συμφωνία στον πυρήνα της, όμοια με αυτή που έχει η ΕΕ με τον Καναδά», δήλωσε η πηγή.

«Προσπαθήσαμε επίσης ανελλιπώς να προωθήσουμε τις συζητήσεις αλλά εμποδιστήκαμε από μια ΕΕ που επιμένει ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται με τον ρυθμό της πιο δύσκολης υπόθεσης», δήλωσε. «Η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτά που ζητεί έρχονται σε αντίθεση με αυτά υπέρ των οποίων ψήφισε ο βρετανικός λαός, δύο φορές, και όχι κάτι που μπορούμε να δεχτούμε», είπε η ίδια πηγή.

Μπαρνιέ: Χωρίς συμφωνία, καλή τύχη!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ειδικός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε μιλώντας στο Δουβλίνο πως οι Βρετανοί πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες για τη σημασία ενός Brexit χωρίς συμφωνία. «Να είστε σίγουροι πως η διαφορά ανάμεσα σε συμφωνία ή μη θα είναι τεράστια για το εμπόριο και την οικονομία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τεράστια διαφορά. Κάποιες φορές ακούω κάποιους στη Βρετανία να μιλούν για περίπτωση μη συμφωνίας και τη σημασία της. Καλή τύχη! Καλή τύχη λοιπόν! Ειλικρινά δεν υπάρχει λόγο να υποτιμούμε τις συνέπειες. Για πολλούς ανθρώπους, οι συνέπειες μη συμφωνίας θα είναι τεράστιες» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις