Το αίτημα του 57χρονου Alain Cocq για ευθανασία απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και έτσι αποφάσισε να σταματήσει να τρώει, να πίνει νερό και να λαμβάνει τα φάρμακά του, ώστε να πεθάνει με τον τρόπο που επιθυμεί. Ο Κοκ πάσχει από εκφυλιστική ασθένεια, εδώ και 34 χρόνια και καθώς η κατάστασή του επιδεινώνεται αποφάσισε πως θέλει να πεθάνει “ειρηνικά”, ενώ ανακοίνωσε στο Facebook την απόφασή του να μεταδώσει ζωντανά τις τελευταίες 4 ώρες του, μέσω του social medium. “Λοιπόν, έφαγα το τελευταίο μου γεύμα, πίνω στην υγειά σας μια τελευταία φορά. Ο δρόμος της απελευθέρωσης ανοίγεται και – πιστέψτε με – είμαι χαρούμενος”, είπε σε ένα βίντεό του που αναρτήθηκε χθες το βράδυ και γυρίστηκε από το ιατρικό του κρεβάτι στο σπίτι του, στην Ντιζόν της ανατολικής Γαλλίας. “Πήρα την απόφασή μου και βρίσκομαι εν ειρήνη”, προσθέτει.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Facebook, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τους κανονισμούς λετουργίας. “Αν και σεβόμαστε την απόφασή του και την επιθυμία του να συγκεντρώσει δημοσιότητα στην κατάστασή του που είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, μετά από συμβουλή που πήραμε από ειδικούς αποφασίσαμε να αποτρέψουμε την ζωντανή μετάδοση”.

Η Ένωση για το Δικαίωμα στην Ευθανασία παρακολουθεί τις εξελίξεις

Alain Cocq, atteint d’une maladie rare incurable, a commencé à se laisser mourir.📺 "Qui ne peut pas entendre la demande…

Gepostet von Association pour le Droit de Mourir dans la Dignité – ADMD amSamstag, 5. September 2020

Ο Κοκ έκανε λόγο για μία απόφαση που παραβιάζει την ελευθερία έκφρασής του και κάνει λόγο για “άδικη διάκριση“. Τα τελευταία δύο χρόνια ο 57χρονος ζει καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι και σιτίζεται με ένα σωληνάκι, ενώ βασανίζεται από μόνιμο πόνο. Τον Ιούλιο έγραψε στον Μακρόν για να του ζητήσει να του επιτραπεί να τερματίσει την ζωή του, με δόσεις ηρεμιστικών, ωστόσο ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως δεν μπορεί να παρέμβει καθώς ο νόμος της χώρας δεν επιτρέπει την ευθανασία.

Ο νόμος Λεονετί για τον τερματισμό της ζωής, που υιοθετήθηκε το 2016, επιτρέπει την βαθιά νάρκωση, αλλά μόνο για ανθρώπους που η πρόγνωσή τους απειλείται στο άμεσο μέλλον.  Το θέμα της ευθανασίας έχει έλθει αρκετές φορές στο προσκήνιο στη Γαλλία ως ένα ζήτημα που αιτούνται ασθενείς και εμποδίζει η επιρροή της Εκκλησίας στα ήθη. Μία πολύ γνωστή υπόθεση ήταν του Vincent Lambert, που είχε περιέλθει σε κατάσταση “φυτού” μετά από τροχαίο το 2008. Πέθανε τον περασμένο Ιούλιο, αφού οι γιατροί του διέκοψαν την επαφή του με την μηχανική στήριξη.  Τον Ιανουάριο, δικαστήριο απάλλαξε τον γιατρό με τους εισαγγελείς να αποφαίνονται πως “σεβάστηκε τέλεια τις νομικές του υποχρεώσεις”.

 Ρεπορτάζ του Euronews