Θέση για τα χωρικά ύδατα πήρε η Ρωσία σύμφωνα με ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα στο Facebook. Συγκεκριμένα, η πρεσβεία δημοσίευσε τη σχετική δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Η δήλωση αναφέρει: «Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.

»Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα. Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

»Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα. Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό», προσθέτει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως πριν από περίπου μία εβδομάδα ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε από το βήμα τη Βουλής ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει άμεσα με νόμο τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας συνέχισε απτόητη τις εμπρηστικές δηλώσεις τόσο από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από υπουργούς και εκπροσώπους του τουρκικού κράτους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις