Ο βρετανός υπουργός υγείας Matt Hancock σημείωσε πως η αναστολή ερευνών για το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν συνιστά αναγκαστικά και αναβολή των προσπαθειών για την ανάπτυξή του, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο την απόφαση της AstraZeneca να σταματήσει τις δοκιμές.

«Είναι προφανώς μία πρόκληση, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στο εμβόλιο της Οξφόρδης» , ανέφερε ο υπουργός. Ερωτηθείς εάν αυτό θα αναβάλει τη διαδικασία για την ανάπτυξη του εμβολίου είπε: «Όχι αναγκαστικά. Εξαρτάται από το τι θα βρουν οι επιστήμονες κατά την έρευνα».

Ανεπιθύμητες παρενέργειες

Η είδηση άρχισε να κάνει τον γύρο του κόσμου λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προκαλώντας παγκόσμια απογοήτευση. H τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού από την εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διακόπηκε μετά τις σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε συμμετέχοντα στην Βρετανία. Με το που έγινε γνωστή αυτή η εξέλιξη, οι μετοχές του φαρμακευτικού κολοσσού έπεσαν 8%.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca, που ηγείται της παγκόσμιας κούρσας για την παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό τόνισε σε ανακοίνωση ότι κατά την διαδικασία ελέγχου της εταιρείας στις δοκιμές προκλήθηκε μια παύση στις δοκιμές έτσι ώστε να γίνει επανεξέταση των δεδομένων ασφαλείας.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ποιος ζήτησε την διακοπή των κλινικών δοκιμών. Αν έγινε εθελοντικά από την ίδια την AstraZeneca ή αν διατάχθηκε από κάποια εποπτική αρχή. Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή ποια και πότε ήταν η ανεπιθύμητη αντίδραση που προκλήθηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ο συμμετέχων στην έρευνα αναμένεται να αναρρώσει.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφερόμενος στην διακοπή μίλησε για κίνηση ρουτίνας η οποία πρέπει να συμβαίνει όταν υπάρχει η εμφάνιση ανεξήγητης αδιαθεσίας σε κάποια από τις κλινικές δοκιμές. Στην συνέχεια πρέπει να ερευνάται έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα των δοκιμών. Είπε ακόμα ότι η εταιρεία, εργάζεται πυρετωδώς για να επισπεύσει την αναθεώρηση του μεμονωμένου συμβάντος για να ελαχιστοποιήσει τυχόν πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της δοκιμής.

Αυτού του είδους οι διακοπές δεν είναι ασυνήθιστες κατά την διάρκεια κλινικών δοκιμών αλλά είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει. Η πρόοδος στις δοκιμές τόσο της συγκεκριμένης εταιρείας όσο και άλλων φαρμακευτικών παρακολουθούνται στενά και ελέγχονται σε κάθε βήμα τους έτσι ώστε να φτάσουν με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα για να καμφθεί η πανδημία του κορονοϊού. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν 9 υποψήφια εμβόλια που είναι στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Και οι έρευνες της AstraZeneca για την παρασκευή εμβολίου είναι οι πρώτες που διακόπτονται στην φάση 3. Η AstraZeneca ξεκίνησε την φάση 3 των κλινικών δοκιμών για την παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό στα τέλη Αυγούστου. Οι δοκιμές στις ΗΠΑ γίνονται σε 62 περιοχές σε όλη την χώρα.

Μετά την εξέλιξη αυτή έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός προκειμένου ερευνητές άλλων εταιρειών να ελέγξουν για την ύπαρξη τυχόν ανεπιθύμητων αντιδράσεων και στις δικές τους κλινικές δοκιμές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις