Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή, πρόκειται για πυρκαγιές ”δεκάδες έως και εκατοντάδες” φορές πιο έντονες από το μέσο όσο των τελευταίων 15 ετών, ενώ ο καπνός είναι τόσο ασυνήθιστα πυκνός που έφτασε μέχρι και την Ευρώπη.

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις επιτρέπουν την παρακολούθηση του εύρους των πυρκαγιών και τη μόλυνση του καπνού που μεταφέρεται δια μέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και πέρα από αυτές, όπως δήλωσε ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της υπηρεσίας επιτήρησης της ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS). Οι πυρκαγιές του Όρεγκον και της Καλιφόρνια απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα πολύ μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα το 2020 απ΄ότι οποιοδήποτε άλλο έτος αφότου ξεκίνησαν οι μετρήσεις της CAMS το 2003: 21,7 μεγατόνους στην Καλιφόρνια και 7,3 μεγατόνους στο Όρεγκον.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν την παραμονή του καπνού στις ακτές του Ειρηνικού για πολλές ημέρες λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών, με κατεύθυνση τις τελευταίες μέρες προς τη Βόρεια Αμερική.

Η CAMS εκτιμά πως πως «ο καπνός ξαναρχίζει να διασχίζει τον Ατλαντικό και θα φθάσει στη βόρεια Ευρώπη αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όπως είχε γίνει στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας», ενώ ο Μαρκ Πάρινγκτον τονίζει πως το γεγονός ότι ο καπνός ταξίδεψε έως και την Ευρώπη των 8.000 χιλιομέτρων μακριά, αντανακλά το εύρος της καταστροφής, τόσο σε εύρος όσο και σε διάρκεια.

Συνολικά, έχουν καεί περισσότερα από 20 εκατομμύρια στρέμματα βλάστησης, από τον Καναδά μέχρι το Μεξικό, μόλις από τα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με επιστήμονες, αυτή η έκταση των πυρκαγιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την απορρύθμιση του κλίματος, επιδεινώνοντας την χρόνια ξηρασία και τις ακραίες μετεωρολογικές μεταβολές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δε δίστασε να προκαλέσει αρνητικά σχόλια, δηλώνοντας πως οι πυρκαγιές αυτές δεν αποτελούν κάτι πέραν του συνηθισμένου και δεν αποτελεί συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.