Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ ανακοίνωσε απόψε, 16 Σεπτεμβρίου, ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η κυβέρνηση του Σάρατζ εδρεύει στην Τρίπολη ενώ η ανατολική Λιβύη και μεγάλο μέρος του νότου της χώρας ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα αφορά τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.

Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες

Να σημειωθεί ότι με τη βοήθεια της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη, η οποία ελέγχει μόνον εδάφη στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, κατάφερε να αποκρούσει την πολιορκία των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που διήρκεσε έναν χρόνο και έφτασε μια ανάσα από την κατάληψη της Τρίπολης από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), του οποίου ηγείται ο στρατηγός.

Παρά τις επιτυχίες στα πεδία των μαχών, ο Σάρατζ υφίσταται ισχυρές πολιτικές πιέσεις λόγω διαμάχης διάφορων πολιτικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών στο τμήμα της Λιβύης το οποίο ελέγχει η GNA, ενώ πραγματοποιούνται και διαδηλώσεις ενάντια στη διαφθορά και στην ελλιπή λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών. Ανάλογες διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οδήγησαν την Κυριακή στην παραίτηση της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης υπό τον Αμπντουλάχ Αλ Θάνι, με έδρα το Τομπρούκ. Οι διαδηλωτές ζητούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών μεταξύ αστυνομικών και πολιτών.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, σημειώνει το Bloomberg, ο Σάρατζ θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος της πίεσης στο πρόσωπό του και θα μπορέσει να προσηλωθεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, ανέφεραν δύο πηγές που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους. Τα δύο στρατόπεδα του λιβυκού εμφυλίου θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο μοντέλο προεδρικού συμβουλίου το οποίο θα ενοποιεί τη χώρα και θα οδηγήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου.