Ένα μπουκάλι νερού που βρέθηκε μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος σύμφωνα με τη Γερμανία και με άλλες δυτικές κυβερνήσεις, δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποδεικτικό στοιχείο στη σχετική έρευνα, υποστηρίζει το Κρεμλίνο. Ωστόσο, μεταφέρθηκε εκτός της Ρωσίας από τους υποστηρικτές του. Η Ρωσία τονίζει ότι χρειάζεται να δει περισσότερες αποδείξεις προτού ξεκινήσει μια επίσημη ποινική έρευνα για την υπόθεση Ναβάλνι.

Ειδικότερα, η ομάδα του Ναβάλνι ανακοίνωσε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, ότι το μπουκάλι νερού αφαιρέθηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας τον περασμένο μήνα και μεταφέρθηκε στη Γερμανία όπου βρέθηκαν ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα νόβιτσοκ. Όταν ερωτήθηκε για το εύρημα αυτό, το Κρεμλίνο απάντησε ότι Ρώσοι ειδικοί δεν κατάφεραν να εξετάσουν το μπουκάλι και ότι η Μόσχα, ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να σχολιάσει.

Το πρώτο μήνυμα από το νοσοκομείο

Το πρώτο μήνυμα από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται, δημοσίευσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι, στις 15 Σεπτεμβρίου 2020. Τα νέα για την υγεία του είναι πλέον ενθαρρυντικά. Εμφανώς καταβεβλημένος και με την οικογένειά του στο πλευρό του, δηλώνει πως μπορεί και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη.

Σε φωτογραφία που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Instagram, εμφανίζεται καθιστός στο κρεβάτι του νοσοκομείου, περιστοιχισμένος από τη σύζυγό του και δικούς του ανθρώπους, γράφοντας στη λεζάντα: «Γεια, είμαι ο Ναβάλνι. Μου λείπετε όλοι. Ακόμη δεν μπορώ να κάνω και πολλά πράγματα, αλλά χθες μπόρεσα να αναπνεύσω όλη την ημέρα μόνος μου. Πράγματι μόνος μου».