Χιλιάδες Γερμανοί διαδήλωσαν στο Βερολίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ζητώντας από την κυβέρνηση να δεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα, στον απόηχο της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέστρεψε την Μόρια και επιδείνωσε την μεγάλη τραγωδία του Προσφυγικού.

Με κεντρικό σύνθημα “Wir haben Platz” (“Έχουμε χώρο“), συγκεντρώθηκαν μαζικά και κατήγγειλαν την “ντροπή” της Ευρώπης. Ένα πλακάτ απευθυνόταν ειδικά στον υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Χορστ Ζέεχοφερ, αναφέροντας: “Χορστ, δείξου Χριστιανός!” Το κάλεσμα είχαν απευθύνει οργανώσεις όπως η Pro Asyl, η Seebrücke Berlin και άλλες. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στην διαδήλωση στο Βερολίνο. Μεγάλες διαδηλώσεις όμως πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κολωνία, το Μόναχο και την Λειψία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η Γερμανία μπορεί να δεχτεί 1.500 πρόσφυγες από τη Μόρια – ένας αριθμός που είναι “σταγόνα στον ωκεανό”, ωστόσο η οργάνωση Seebrücke αντιτείνει πως πάνω από 170 πόλεις και κοινότητες είναι έτοιμες και πρόθυμες να δεχτούν πολλούς ανθρώπους.

“Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μέσα στην βρωμιά και την απελπισία”

Η οργάνωση Pro Asyl απεύθυνε κάλεσμα ιδιαίτερο για τα ασυνόδευτα παιδιά και τόνισε: “Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πρέπει να ζουν συνωστισμένοι μέσα στα στρατόπεδα, μέσα στην βρωμιά και την απελπισία, σε αυτό το νησί του Αιγαίου”. Επίσης, η οργάνωση έχει ζητήσει επανειλημμένα να σταματήσει η παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων, καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση ότι παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο.

“Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια”

Στην διαδήλωση στο Βερολίνο συμμετείχε η θεία του Αλαν Κούρντι, του αγοριού από την Συρία που πνίγηκε για να γίνει το τραγικό σύμβολο της προσφυγικής κρίσης του 2015. “Αποφάσισα να μιλήσω και να εκφρασθώ στο όνομα εκείνων που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Εάν δεν μπορώ να σώσω την δική μου οικογένεια, ας σώσουμε τους άλλους”, δήλωσε η Τίμα Κούρντι καλώντας τους πολίτες να γράψουν στους πολιτικούς αξιωματούχους και να τους ζητήσουν να κινητοποιηθούν. “Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να τους γυρίσουμε την πλάτη” τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις