Πορεία διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, πραγματοποίησαν σήμερα δεκάδες διαδηλωτές στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ντυμένοι στα λευκά και τα κόκκινα, τα χρώματα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές πορεύθηκαν στην λεωφόρο των Νικητών και κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, κατοικία του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Από την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου της Λευκορωσίας στις 9 Αυγούστου, διαδηλώσεις ιστορικών διαστάσεων πραγματοποιούνται κάθε σαββατοκύριακο με την απαίτηση της αποχώρησής του από την εξουσία, την οποία κατέχει εδώ και 26 χρόνια. Σήμερα, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε εορταστική ατμόσφαιρα κρατώντας λευκές και κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας: «Ξεκουμπίσου», αλλά και συνθήματα κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρικτή του Λουκασένκο στην κρίση που συγκλονίζει την Λευκορωσία εδώ και δυόμισι μήνες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στο Μινσκ και τις έντονες πιέσεις των δυνάμεων ασφαλείας, που προχώρησαν σε 30 συλλήψεις στην πρωτεύουσα και 33 στις πόλεις Μπρεστ, Γκρόντνο και Κόμπρινε, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Viasna. Χθες, η αστυνομία διέλυσε βίαια διαδήλωση γυναικών: 415 άτομα συνελήφθησαν στο Μινσκ, σύμφωνα με τις αρχές, και 15 σε άλλες πόλεις.

Το πολίτευμα της Λευκορωσίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας είναι ο αρχηγός του κράτους της Λευκορωσίας. Το αξίωμα δημιουργήθηκε το 1994 με την ψήφιση του Συντάγματος της Λευκορωσίας από το Ανώτατο Σοβιέτ. Αυτό, αντικατέστησε το αξίωμα του Προέδρου του Ανώτατου Σοβιέτ, ως αρχηγού του κράτους. Τα καθήκοντα του Προέδρου, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, αφορούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και τη γενική ευημερία των πολιτών και κατοίκων της χώρας, καθώς και την τήρηση του Συντάγματος. Ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπηρετεί ως ηγέτης στις κοινωνικές υποθέσεις της χώρας και να ενεργεί ως κύριος εκπρόσωπός της στο εξωτερικό.

Ο θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και με την αναθεώρηση του συντάγματος, το 1996, μπορεί να εκλεγεί άπειρες φορές. Στην Λευκορωσία έχουν πραγματοποιηθεί προεδρικές εκλογές το 1994, το 2001, το 2006, το 2010 και στις 11 Οκτωβρίου 2015. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι το μόνο πρόσωπο που έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Λευκορωσίας μετά τις εκλογές το 1994. Το προεδρικό γραφείο στεγάζεται στο Παλάτι της Δημοκρατίας και η προεδρική κατοικία στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας στο Μινσκ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις