Προκλητικός ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, εξαπέλυσε επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αφορμή τα όσα δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο. «Το κοινό και ισχυρό μήνυμα Λευκωσίας και Αθήνας απευθύνεται προς όλους τους εταίρους μας:

Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο και στο διάλογο. Δεν θα υποκύψουμε, όμως, σε απειλές, προκλήσεις και εκφοβισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή διπλωματία και τις σχέσεις καλής γειτονίας που διατηρούν τα σύγχρονα κράτη δικαίου», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Λευκωσία.

«Αστεία και μάταιη προπαγάνδα»

Απαντώντας σε έντονο ύφος, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε: «Θα είναι προς το συμφέρον όλης της χώρας αν η Πρόεδρος της Ελλάδας υιοθετήσει το λόγο της ειρήνης και του διαλόγου αντί του πολέμου. Οι κατηγορίες της Προέδρου της Ελλάδας είναι μια αστεία, μάταιη προπαγάνδα και πρόκληση».

Λάβρος ο Ερντογάν κατά της Ελλάδας και του ΟΗΕ

Λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 και εν αναμονή των ανακοινώσεων για την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτοξεύοντας πυρά, εμμέσως πλην σαφώς, κατά της Αθήνας, ενώ εξαπέλυσε βολές και κατά του ΟΗΕ.

Κατά την ομιλία του για την 75η επέτειο του ΟΗΕ, είπε χαρακτηριστικά ότι «όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την Τουρκία, να επιβάλλουν τις θέσεις τους και τους χάρτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζουν (τώρα) το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».


«Θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά δεν πρέπει να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, θέλουμε διάλογο με δίκαιες προτάσεις, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποφύγουμε κανένα αγώνα. Ο αγώνας μας ξεκίνησε πριν 2.000 χρόνια» σημείωσε. «Ας δουν την πρόσφατη ιστορία μας… Όσοι υψώνουν ανάστημα μπροστά μας θα πέσουν με την πρώτη φουρτούνα σαν τα κούφια δέντρα. Ο λαός μας ξέρει να πληρώνει το τίμημα» κατέληξε.