Το σεισμογραφικό, το οποίο πραγματοποίησε σεισμική έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Αττάλειας την περασμένη εβδομάδα για περιοδική μηνιαία συντήρηση και προμήθεια μετά από 35 ημέρες δραστηριοτήτων. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι δεν η Τουρκία δεν έκανε βήμα πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι το πλοίο Oruc Reis αποσύρθηκε για συντήρηση και προμήθειες και ότι θα πήγαινε στη νέα του θέση μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης.

Σήμερα, 22/9, παρατηρήθηκε μετακίνηση του ερευνητικού πλοίου χωρίς να διευκρινιστεί η πορεία του. Ωστόσο, χθες, ο καπετάνιος του πλοίου είχε δηλώσει ότι το πλοίο θα έβγαινε από το λιμάνι για κάποιες δοκιμές, μέχρι να ξεκινήσει ξανά τη νέα αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα πολεμικά πλοία Ataman και Cengiz Han βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας.

Η Μέρκελ απαίτησε την απόσυρση του Oruç Reis

Σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας ”Χουριέτ”, το πλοίο αποσύρθηκε κατόπιν απαίτησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, γεγονός που επιβεβαίωσε τις φήμες που προϋπήρχαν σε γερμανικά ρεπορτάζ. Σύμφωνα με το τα εν λόγω δημοσιεύματα, η Μέρκελ είχε ήδη συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν και του είχε ζητήσει να αποσύρει το πλοίο δύο, μάλιστα, φορές. Ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε κατηγορηματικά, και ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να απαιτήσει από την Αθήνα να ευθυγραμμιστεί με αυτό. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία και στις 15 του ίδιου μήνα αποφασίστηκε η απόσυρση του εν λόγου ερευνητικού σκάφους για συντήρηση στο λιμάνι της Αττάλειας.