Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

«Συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων». Σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου Επικοινωνιών, στην τριμερή σύνοδο συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.


Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του δίνει πάντα έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται αμοιβαία μέτρα για να διατηρηθεί η δυναμική που έχει επιτευχθεί στη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και τόνισε ότι εκτιμά τις προσπάθειες της Γερμανίας για διαμεσολάβηση. Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι οι κινήσεις που κάνει η Ελλάδα από δω και στο εξής θα καθορίσουν τις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι μια περιφερειακή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα ωφελήσει όλα τα μέρη και θα οδηγήσει σε εποικοδομητικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Χουλουσί Ακάρ. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το TRT, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 ολοκληρώθηκε η πέμπτη συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας για τις 20:00 το βράδυ της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου 2020, ανήγγειλε η Άγκυρα. Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες και τις πολλαπλές επιθέσεις ένθεν κακείθεν, που Μακρόν και Ερντογάν θα συνομιλήσουν.

Milliet: «Πρώτο βήμα για διερευνητικές επαφές»

Εν τω μεταξύ, η τουρκική «Milliet» υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Τουρκία θα ανακοινώσουν ταυτόχρονα την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών, ο οποίος θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Η εφημερίδα, σε δημοσίευμα με τίτλο «Πρώτο βήμα για διερευνητικές επαφές», υποστηρίζει ότι επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ενώ η αντιπροσωπεία που αναμένεται να διεξαγάγει τις συνομιλίες εξ ονόματος της Τουρκίας θα έχει επικεφαλής τον πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγες, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας, Αεροπλοΐας και Συνόρων του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Ερντογάν δήλωσε στους συνομιλητές του ότι το μομέντουμ της αποκλιμάκωσης πρέπει να διατηρηθεί με αμοιβαία βήματα για τη μείωση της έντασης και τη λειτουργία των διαύλων διαλόγου. Δήλωσε ακόμα ότι εξαρτάται από την Ελλάδα πως θα αναθερμανθούν τα κανάλια διαλόγου και πως θα προχωρήσουν. Είπε ακόμα ότι πιστεύει πως σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα από μια πολυμερή διάσκεψη χωρών της περιοχής με όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με θέμα συζήτησης την τουρκική προκλητικότητα, ο Ερντόγαν εξέφρασε την ελπίδα ότι «με καλή πίστη, οι σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ θα αποκατασταθούν». Τέλος, όλες οι πλευρές (σ.σ. Μέρκελ, Μισέλ και Ερντογάν) εκτίμησαν πως η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις, θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Yeni Safak: Απέπλευσε το Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας προς τη Μεσόγειο

Το σεισμογραφικό, το οποίο πραγματοποίησε σεισμική έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Αττάλειας την περασμένη εβδομάδα για περιοδική μηνιαία συντήρηση και προμήθεια μετά από 35 ημέρες δραστηριοτήτων. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι δεν η Τουρκία δεν έκανε βήμα πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι το πλοίο Oruc Reis αποσύρθηκε για συντήρηση και προμήθειες και ότι θα πήγαινε στη νέα του θέση μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης.

Σήμερα, 22/9, παρατηρήθηκε μετακίνηση του ερευνητικού πλοίου χωρίς να διευκρινιστεί η πορεία του. Ωστόσο, χθες, ο καπετάνιος του πλοίου είχε δηλώσει ότι το πλοίο θα έβγαινε από το λιμάνι για κάποιες δοκιμές, μέχρι να ξεκινήσει ξανά τη νέα αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα πολεμικά πλοία Ataman και Cengiz Han βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας.

Η Μέρκελ απαίτησε την απόσυρση του Oruç Reis

Σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ»’, το πλοίο αποσύρθηκε κατόπιν απαίτησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, γεγονός που επιβεβαίωσε τις φήμες που προϋπήρχαν σε γερμανικά ρεπορτάζ. Σύμφωνα με το τα εν λόγω δημοσιεύματα, η Μέρκελ είχε ήδη συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν και του είχε ζητήσει να αποσύρει το πλοίο δύο, μάλιστα, φορές.

Ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε κατηγορηματικά, και ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να απαιτήσει από την Αθήνα να ευθυγραμμιστεί με αυτό. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία και στις 15 του ίδιου μήνα αποφασίστηκε η απόσυρση του εν λόγου ερευνητικού σκάφους για συντήρηση στο λιμάνι της Αττάλειας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις