Αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν χρέη περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κρατικά νοσοκομεία της Τουρκίας, όπως αποκάλυψε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει στην τουρκική οικονομία ένα απρόβλεπτο επενδυτικό περιβάλλον, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Μάλιστα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία δήλωσε χθες ότι εταιρείες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την τουρκική αγορά, αν η χώρα δεν προχωρά πλήρως σε πληρωμές χρεών σε αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες .

Σε ομιλία του σε ένα εμπορικό συνέδριο που μεταδόθηκε διαδικτυακά, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε ότι τα χρέη κρατικών νοσοκομείων σε φαρμακευτικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού αυξήθηκαν σε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Επιπλέον ο Σάτερφιλντ δήλωσε ότι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος είχε θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαράκ πριν από ένα χρόνο για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα γίνουν ρυθμίσεις για άμεσες πληρωμές.

Ένα χρόνο αργότερα, ζητήθηκε από αυτές τις εταιρείες να αποδεχθούν σημαντικές μειώσεις στα οφειλόμενα ποσά, δήλωσε ο Σάτερφιλντ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη μη εξόφληση του χρέους ή τη μείωση των πληρωμών.

“Εταιρείες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την τουρκική αγορά ή να μειώσουν την έκθεσή τους στην τουρκική αγορά. Αυτή δεν είναι μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας”, είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταρρύθμιση της υγείας κρίνεται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα στην πολυετή διακυβέρνηση Ερντογάν. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει χρήματα σε κτίρια νοσοκομείων και έχει αναθεωρήσει τις διατάξεις κοινωνικής ασφάλισης – πολιτικές που έχουν κερδίσει ευρεία έγκριση από το κοινό και έχουν οδηγήσει σε διαδοχικές εκλογικές νίκες από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μια πιο αμφιλεγόμενη πολιτική για την κατασκευή γιγάντιων νοσοκομείων σε πόλεις σε ολόκληρη την Τουρκία βάσει ενός μοντέλου ΣΔΙΤ που έχει  όμως αφήσει στην κυβέρνηση μεγάλα ανοίγματα με χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις.

Ο Σάτερφιλντ εξέφρασε επίσης ανησυχία για έναν νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, που το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν αναφέρει ότι θα καταστήσει περισσότερους υπόλογους ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης των ΗΠΑ λόγω ανησυχιών των τουρκικών αρχών για το περιεχόμενο αυτών.

Επικριτές αναφέρουν ότι ο νόμος αυτός θα οδηγήσει σε φίμωση διαφωνούντων. «Μια πολιτική που εξουσιοδοτεί μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποθηκεύουν δεδομένα καταναλωτών μόνο στην Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει ένα εγγενώς άνισο ανταγωνιστικό περιβάλλον», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ενδέχεται στο τέλος να εξωθήσει αμερικανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν την αγορά.