Δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για τις πρώτες δοκιμές εμβολίων σε υγιείς ανθρώπους στο Λονδίνο. Οι υγιείς εθελοντές θα μολυνθούν σκόπιμα με σκοπό να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των πειραματικών εμβολίων για τον κορονοϊό. Οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο 2021 σε μια ασφαλή εγκατάσταση καραντίνας στο ανατολικό Λονδίνο, ενδεχομένως στην περιοχή Whitechapel.

Μάλιστα, η εφημερίδα γράφει πως αναμένεται μεγάλη συμμετοχή ατόμων στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εθελοντές θα εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο και περίπου ένα μήνα αργότερα θα λάβουν μια δόση «πρόκλησης» του Sars-Cov-2, του ιού που προκαλεί το Covid-19, υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Συνολικά περίπου 2.000 πιθανοί εθελοντές έχουν εγγραφεί για μελέτες πρόκλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της ομάδας υπεράσπισης 1Day Sooner που εδρεύει στις ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιεί εκστρατείες για δοκιμές μόλυνσης Covid-19 και έχει προσχωρήσει 37.000 άτομα παγκοσμίως.

Είναι γεγονός εξηγεί η εφημερίδα ότι οι παραδοσιακές κλινικές δοκιμές χρειάζονται 10.000 συμμετέχοντες και οι ερευνητές θα αγωνίζονταν να προσελκύσουν εθελοντές για μελέτες εμβολίων. Ο επικεφαλής του έργου είναι το Imperial College London το οποίο θα διευθύνεται από την βρετανική εταιρεία hVivo.

Ο Ντομινίκ Γουίλκινσον, καθηγητής ιατρικής δεοντολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια απειλή από τον Covid, είναι ηθική επιτακτική ανάγκη να διεξάγουμε καλά ελεγχόμενες μελέτες πρόκλησης για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου και στη συνέχεια να εντοπίσουμε τα καλύτερα εμβόλια. Αυτά που αναδύονται πρώτα από κλινικές δοκιμές είναι απίθανο να είναι τα καλύτερα».

Οποιαδήποτε δοκιμή πρόκλησης Covid-19 θα πρέπει να εγκριθεί από τον Οργανισμό Ρυθμιστικών Υπηρεσιών Φαρμάκων και Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και μια ανεξάρτητη επιτροπή δεοντολογίας της έρευνας.

Η Ε.Ε. εξετάζει συνολικά 38 υπό παραγωγή εμβόλια

«Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) βρίσκεται σε επαφή με παρασκευαστές 38 πειραματικών εμβολίων για την Covid-19», είπε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής της Task Force Κλινικών Δοκιμών και Παραγωγής του EMA Φέργκους Σουίνι.

Τα εμβόλια πρέπει να λάβουν την έγκριση του EMA πριν χρησιμοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιλάβει 38 πειραματικά εμβόλια σε διαδικασία κλινικής αξιολόγησης, στα οποία περιλαμβάνονται και εμβόλια που αναπτύσσονται στην Κίνα και την Ρωσία. Ακόμη 149 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία προκλινικής αξιολόγησης.

Ο Φέργκους Σουίνι δήλωσε ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ακολουθήσουν το ισχύον πρωτόκολλο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ εφαρμόζει ενισχυμένο έλεγχο της ασφάλειας των πειραματικών εμβολίων που παρασκευάζονται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις