Τα αντισώματα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει μια λοίμωξη. Οι ασθενείς του Covid-19, οι οποίοι βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης, παράγουν τέτοια αντισώματα έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2. Ήδη, λοιπόν, σε διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχει ξεκινήσει η μετάγγιση πλάσματος αίματος ασθενών σε φάση ανάρρωσης, σε ασθενείς με Covid-19. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ενθαρρυντικά.

Η επικεφαλής της έρευνας, κα. Πίκερινγκ, διευκρίνισε: «Βρήκαμε ότι αρκετά τεστ αντισωμάτων, ακόμη και τα φθηνά γρήγορα πλευρικής ροής που είχαν αρνητική δημοσιότητα στο παρελθόν, τα πήγαν καλά, όταν χρησιμοποιήθηκαν με προσοχή. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται το σωστό τεστ στη σωστή κατάσταση στη σωστή στιγμή και να έχει προηγηθεί προσεκτική αξιολόγηση πριν τη χρήση τους. Τα τεστ ποικίλουν μεταξύ τους και μερικά που δοκιμάσαμε, έδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως, τα τεστ αντισωμάτων ανιχνεύουν αν η λοίμωξη έχει συμβεί στο παρελθόν, ενώ τα μοριακά ρινοφαρυγγικά τεστ (PCR) την ενεργή λοίμωξη από τον ιό. Η ανάγκη, λοιπόν, για ακριβή τεστ αντισωμάτων αφορά την χρήση τους ως συμπληρωματικό διαγνωστικό εργαλείο, αλλά και για τον προσδιορισμό της εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό (επιποπλασμός).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις