Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κατά τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και στις ΗΠΑ, αρκετοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι η χρήση της μάσκας για την προστασία από τον SARS-CoV-2 ήταν ανώφελη αν όχι επιβλαβής για την υγεία. Παρά τις διαβεβαιώσεις έγκριτων επιστημόνων, τις τελευταίες 8 εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των διαδικτυακών ομάδων κατά της χρήσης μάσκας εντός του Facebook. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο των “New York Times”, ο αριθμός των ανθρώπων που εντάχθηκαν στις ομάδες του Facebook κατά της χρήσης μάσκας αυξήθηκε σε ποσοστό 1,800 %, με τα μέλη τέτοιων διαδικτυακών ομάδων να ξεπερνούν τις 43.000 από τις αρχές Αυγούστου.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από ανάλυση δεδομένων που πραγματοποιήθηκε με το διαδικτυακό εργαλείο Crowdtangle, του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης. Σχεδόν οι μισές από τις 29 συνολικά ομάδες κατά της χρήσης μάσκας, που εντόπισαν οι συντάκτες των “New York Times”, δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα του τελευταίου τριμήνου. Έχουν ονόματα όπως «Έξω οι μάσκες από το Μίσιγκαν» και “Συμμαχία για μια Αμερική Χωρίς Μάσκες».

Το περιεχόμενο των αναρτήσεων που δημοσιεύεται στις εν λόγω διαδικτυακές ομάδες είναι συχνά παραπλανητικό ή αποτελεί πηγή παραπληροφόρησης, αν λάβει κανείς υπόψη του τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το πόσο ωφέλιμη είναι η μάσκα για την προστασία από τον κορονοϊό. Οι ειδήσεις με επιστημονικό περιεχόμενο από μη έγκυρες πηγές, καθώς και από «συντηρητικά» μέσα ενημέρωσης που τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας συγκαταλέγονται στις αναρτήσεις που μοιράζονται μεταξύ τους τα μέλη των διαδικτυακών ομάδων, ενάντια στη χρήση μασκών προστασίας από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», αν η νόσος Covid-19 συνεχίσει να εξαπλώνεται με αυτούς του ρυθμούς στον πλανήτη, τον Ιανουάριο του 2021 ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό παγκοσμίως θα φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια. Ωστόσο, αν σε κάθε χώρα του κόσμου εφαρμόζεται η χρήση της προστατευτικής μάσκας όπου αυτό είναι απαραίτητο, ο αριθμός των ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του SARS-CoV-2 μπορεί να μειωθεί στα 1,8 εκατομμύρια. Τα προαναφερθέντα στοιχεία αποτελούν εκτιμήσεις των ειδικών του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.