Νέα πρόκληση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεδιάσκεψη που είχε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Η ΕΕ υπέκυψε στον εκβιασμό της Ελλάδας και της Κύπρου», είπε ο Ερντογάν, λέγοντας μάλιστα στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα δεν είναι επαρκείς για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ.

«Τα μεγάλα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να θυσιάζονται για μικρά συμφέροντα κάποιων κρατών μελών», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος ουσιαστικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Τουρκίας, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αξιολογήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο μέτωπο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και οι εξελίξεις στη Λιβύη.  Ο τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η απόφαση της συνόδου της Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ δεν διέθετε τα στοιχεία εκείνα που θα επέτρεπαν να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις σχέσεις και να τεθούν τα θεμέλια για διάλογο και συνεργασία.

«Παρά την καλοπροαίρετη στάση της Τουρκίας , η ΕΕ έγινε αντικείμενο εκβιασμών και πιέσεων» ισχυρίστηκε προκλητικά Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «τα μεγάλα συμφέροντα της Ευρωπαϊκης Ένωσης δεν πρέπει να θυσιάζονται για μικρά συμφέροντα»

Από την πλευρά της, η κυρία Μέρκελ ζήτησε «γρήγορα βήματα» προς μια ατζέντα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, και επανέλαβε την ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι περιφερειακές εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η Καγκελάριος, αναφερόμενη ακόμη στην διένεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τάχθηκε υπέρ της κατάλυσης του πυρός και υπέρ της έναρξης συνομιλιών με στόχο την ουσιαστική πρόοδο στην Ομάδα του Μινσκ υπό τον ΟΑΣΕ.

Ερντογάν: Κράτη – πειρατές Ισραήλ, Κύπρος και Συρία

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε νωρίτερα ως «κράτη-πειρατές» το Ισραήλ, την Κύπρο και τη Συρία, κατηγορώντας τις ότι διαλύουν την παγκόσμια σταθερότητα.
Η Τουρκία θα χαλάσει το παιχνίδι Υποστήριξε ότι πλέον ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί αυτήν την καταπίεση και πως η Τουρκία θα χαλάσει αυτό το άδικο και αιμοσταγές παιχνίδι. Στην ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «το φυσικό αέριο που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν τα πρώτα καλά νέα. Ινσαλάχ και στην Ανατολική Μεσόγειο περιμένουμε σύντομα καλά νέα».

«Ο κόσμος αν δεν απαλλαγεί από τα κράτη-πειρατές και τους πειρατές κυβερνώντες τους δεν είναι δυνατόν η ανθρωπότητα να πετύχει την ειρήνη και την ηρεμία.

Δυστυχώς, ειδικά στη δική μας περιοχή ο αριθμός των κρατών-πειρατών είναι πολύ μεγάλος. Αυτά τα κράτη-πειρατές από το Ισραήλ, μέχρι τον τομέα ελληνοκυπριακής διοίκησης και μέχρι το καθεστώς της Συρίας, καταπιέζουν τόσο τους δικούς τους πολίτες αλλά και διαλύουν την παγκόσμια σταθερότητα», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Τους φέραμε στον ίσιο δρόμο»

Πρόσθεσε ότι «οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν αυτά τα κράτη, τα οποία κρύβονται πίσω από τις παγκόσμιες δυνάμεις, προκαλούν μπελάδες στην ανθρωπότητα. Πλέον ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί αυτήν την καταπίεση. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τη δύναμη που έχει στα χέρια της για να καταστρέψει αυτό το άδικο, παράνομο, άσχημο και αιμοσταγές παιχνίδι».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι «αυτοί που εδώ και χρόνια όχι μόνο δεν τήρησαν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία, αλλά και με κατηγόρησαν από πάνω, τους φέραμε στον ίσιο δρόμο».

Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα – Τι είπε ο Στόλντενμπεργκ

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι εναπόκειται στην ίδια να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλντενμπεργκ επισήμανε πως «η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ» και αναφέρθηκε στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης, στον οποίο συμφώνησαν Αθήνα και Άγκυρα.

Μητσοτάκης: Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

«Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την προσήλωση της Ελλάδας στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών. «Η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει ειρηνική επίλυση διαφορών. Eίναι πάντα έτοιμη για διάλογο», είπε σημειώνοντας ότι «υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη της Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης».

Σχολιάζοντας την καλή στάση της Τουρκίας ο πρωθυπουργός αναφέρει πως «μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας»

«Αναμένουμε άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα τη διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο», πρόσθεσε και συνέχισε σχολιάζοντας στα μέτρα του μηχανισμού αποτροπής και της τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πως πρόκεται για μέτρα ευπρόσδχτα αλλά τεχνικά, μέτρα «που ακολούθησαν μια κρίση αλλά δεν την απέτρεψαν».

Αναφερόμενος στην αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε σχετικά τον κ. Στόλτενμπεργκ. «Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης. Η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη. Εν προκειμένου μαζί στη μάχη για την Ειρήνη, την Ασφάλεια, τη Συνεργασία».

Στόλτενμπεργκ: Πολύτιμος σύμμαχος η Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά σας. Η συνεισφορά αυτή κρατά την Ελλάδα ισχυρή και το ΝΑΤΟ ισχυρό» είπε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης «κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση» όπως είπε.

Επίσης συνεχάρη «τους συμμάχους μας γι’ αυτήν την προσπάθεια» και εκτίμησε ότι «ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες» ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» πρόσθεσε επίσης ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τις ελληνικές και τουρκικές αρχές καθώς και την Frontex στη μάχη αυτή, και ευχαρίστησε τη χώρα μας «για όλες τις προσπάθειες».

Είπε επίσης ότι όλο αυτό καταδεικνύει πως το ΝΑΤΟ βοηθά τις προσπάθειες των μελών του και εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «ανεκτίμητη αξία για όλους».

Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο στη συνάντηση Δένδια-Παναγιωτόπουλου με Στόλτενμπεργκ

Πρόγευμα εργασίας παρέθεσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παρουσία και του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.