Όπως δήλωσε σήμερα (7/10) ο γιατρός του Λευκού Οίκου Σον Κόνλεϊ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν εμφάνισε συμπτώματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, με ιατρική εξέταση που του έγινε και οι ζωτικές ενδείξεις του δείχνουν ότι η κατάστασή του παραμένει σταθερή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κόνλεϊ, με την άδεια του Τραμπ, ο γιατρός αναφέρει ότι ο πρόεδρος δεν έχει εμφανίσει πυρετό για πάνω από τέσσερις ημέρες και δεν χρειάστηκε, ούτε έλαβε συμπληρωματικό οξυγόνο μετά την αρχική του νοσηλεία.

Ο Τραμπ εισήχθη σε νοσοκομείο την Παρασκευή μετά διάγνωσή του με την νόσο. Επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

Καταρρέει ο Τραμπ – Προβάδισμα 16 μονάδων ο Μπάιντεν

Συνεχώς και μεγαλώνει η διαφορά υπέρ του Τζο Μπάιντεν, ενώ οι εκλογές έχουν μπει στη τελική ευθεία, καθώς πια απομένουν λιγότερες από 30 ημέρες από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον δεν εντοπίζεται πια στο ποιος θα κερδίσει τη λεγόμενη popular vote –τις περισσότερες δηλαδή ψήφους παναμερικανικά, που όμως δεν μετράνε στο τελικό αποτέλεσμα λόγω του συστήματος των εκλεκτόρων– αλλά στο αν θα καταφέρει ο Τραμπ να «γυρίσει» το παιχνίδι σε κρίσιμες πολιτείες πολιτείες-κλειδιά (swing states όπως η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, η Βόρεια Καρολίνα, η Αριζόνα και του Ουσικόνσιν) που κατά παράδοση κρίνουν τη νίκη.

Η δημοσκόπηση του CNN/SSRS έγινε μεταξύ 1 και 4 Οκτωβρίου, δηλαδή κατέγραψε τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος τόσο μετά το επεισοδιακό debate της προηγούμενης Τρίτης όσο και μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσεβλήθη από τον κορονοϊό. Και δείχνει ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν έχει να προσδοκά κάτι θετικό από τη «δραματική» νοσηλεία του το Σαββατοκύριακο στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Γουόλτερ Ριντ». Δεν ήταν, δηλαδή, μόνο η κακή εικόνα από το debate του Κλίβελαντ την περασμένη εβδομάδα η οποία τον απομάκρυνε από τμήματα του πληθυσμού που διατηρούσαν μια θετική γνώμη για το πρόσωπό του, αλλά και η όλη επικοινωνιακή διαχείριση της μόλυνσης από τον κορονοϊό και της νοσηλείας.

Συνήθως σε τέτοιες κρίσεις οι πολίτες τείνουν να συστρατευτούν με τον πρόεδρο, όμως αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Τραμπ που φαίνεται ότι όχι μόνο «τιμωρήθηκε» για την αμέλειά του, αλλά λειτούργησε και ως υπερμεταδότης του ιού, μολύνοντας μια σειρά από αξιωματούχους και γερουσιαστές. Στο μόνο που μπορεί τώρα να ελπίζει ο Τραμπ είναι στο επικίνδυνο σόου με τη μάσκα το οποίο έκανε αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, μια εικόνα που δεν «μετρήθηκε» στην τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που διενήργησε το CNN.

Σε κάθε περίπτωση δύσκολα με κάτι τέτοια –εμφανιζόμενος δηλαδή ως «ηγέτης» που τολμά και δεν φορά τη μάσκα σε μια χώρα που θρηνεί 210.000 νεκρούς από τον ιό– θα πάρει με το μέρος του μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων ώστε να αλλάξει την εικόνα. Απομένει βέβαια πολύς χρόνος και στην πολιτική ένας μήνας είναι ένας αιώνας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

Μεταξύ όσων έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν, το 57% τάσσεται υπέρ του Τζο Μπάιντεν και το 41% υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει η έρευνα. Διαβάστε αναλυτικά