Ένα προκλητικό σόου έστησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια στη Μπρατισλάβα,  παρουσιάζοντας χάρτες για να καταγγείλει ως «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση Ερντογάν ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω». Στο πλαίσιο του φόρουμ για την Ασφάλεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε τρείς χάρτες. Ο πρώτος ήταν ο χάρτης της Σεβίλλης. Στον δεύτερο χάρτη απεικονιζόταν μια ελληνική και μια τουρκική σημαία που κατά τον Τούρκο υπουργό έδειχνε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο τρίτος χάρτης ήταν του Καστελόριζου που όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσαβούσογλου είναι ένα νησί μόλις 2 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τουρκίας που διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδα. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο φόρουμ, παρουσιάζοντας τις τουρκικές θέσεις μπροστά σε ένα ακροατήριο που μεταξύ άλλων περιελάμβανε τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.

Διαβάστε: Ερντογάν: Η Ελλάδα προκαλεί – Δεν υποχωρούμε με τίποτα [vid]

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην διαδικασία των διερευνητικών επαφών που δεν δρομολογήθηκε τον Αύγουστο, λέγοντας πως η Ελλάδα με το να υπογράψει το σύμφωνο με την Αίγυπτο ουσιαστικά προχώρησε σε μια κίνηση κακής πίστης έναντι της Τουρκίας και της διαδικασίας των διερευνητικών.

Η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, στο περιθώριο του φόρουμ ασφαλείας της Μπρατισλάβας, όπου και οι δύο υπουργοί ήταν ομιλητές, αλλά σε διαφορετικές θεματικές ενότητες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.


Κατά πληροφορίες, η περίπου ημίωρη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κάποιες στιγμές έντασης.Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίδραση της Ελλάδας για την μονομερή, παρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις