Λίγες μέρες μετά τη – σύντομη – νοσηλεία του για κορονοϊό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμάζει την επόμενη προεκλογική ομιλία του αύριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γιατροί έδωσαν την έγκρισή τους για δημόσιες εμφανίσεις από το Σάββατο. Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν έχουν περάσει οι 15 μέρες καραντίνας, όπως είθισται σε ασθενής με Covid-19, αλλά η περίοδος καραντίνας για τον αμερικανό πρόεδρο είχε μικρότερη διάρκεια.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος στο νοσοκομείο έλαβε πειραματική θεραπεία και έκτοτε έχει επιδοθεί σε μια σειρά παραληρηματικών σχεδόν δηλώσεων για τα οφέλη της ασθένειάς του, προσπαθώντας να αποδείξει στους ψηφοφόρους του ότι είναι καλά…

«Νομίζω ότι θα προσπαθήσω να μιλήσω σε μια προεκλογική συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου, αν υπάρχει αρκετός χρόνος για να οργανωθεί, όμως θέλουμε να κάνουμε μια συγκέντρωση, πιθανόν στη Φλόριντα, το βράδυ του Σαββάτου», είπε ο Τραμπ στο Fox News.

Σημειώνεται πως αρκετοί αναρωτιούνται πως θα καταφέρει να μιλήσει σε συγκέντρωση την ώρα που δυσκολεύεται ακόμα και να μιλήσει. Ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει στην ίδια συνέντευξη αν έχει κάνει νέο τεστ για τον κορονοϊό, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει πως νοιώθει καλά και πως θα υποβληθεί εκ νέου σε τεστ για τον κορονοϊό σήμερα.

Ωστόσο, ακόμα και οι ψηφοφόροι του χάνουν την εμπιστοσύνη στον τρόπο στον Τραμπ για τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία. Νέα δημοσκόπηση του Ipsos για λογαριασμό του Reuters, δείχνει πως το ποσοστό των θετικών γνωμών που εκφράζονται γι’ αυτόν όσον αφορά το ζήτημα του κορονοϊού, υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό του ως τώρα.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την Τρίτη ως την Πέμπτη, αφού ο Τραμπ προσβλήθηκε από τον κορονοϊό και εισήχθη σε νοσοκομείο, κατέγραψε ότι το 37% εγκρίνει τους χειρισμούς του προέδρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ αντίθετα το 59% τους αποδοκιμάζει.

Η διαφορά αυτή 22 μονάδων είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί στη συγκεκριμένη κυλιόμενη δημοσκόπηση από τις 2 Μαρτίου. Το ποσοστό αποδοχής των χειρισμών του Τραμπ πέφτει σταθερά τις τελευταίες 10 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η ασθένεια του αρχηγού του κράτους και η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία. Η διαφορά ανάμεσα στις αρνητικές και τις θετικές γνώμες ήταν 11 μονάδες σε δημοσκόπηση των Ipsos/Ρόιτερς που είχε διενεργηθεί από την 30ή Σεπτεμβρίου ως την 1η Οκτωβρίου.

Ο Τραμπ έχει πει επανειλημμένα ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι τόσο σοβαρή και ότι ο ιός «θα χαθεί» από μόνος του, ενώ έχει χλευάσει τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν επειδή φοράει μάσκα. Την ίδια ώρα οι θάνατοι στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 212.000 και δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του ποσοστού των θετικών απόψεων για τους χειρισμούς του μεγιστάνα είναι κακός οιωνός για τον Ρεπουμπλικάνο, ο οποίος κατά τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία Τζο Μπάιντεν ενώ πλησιάζουν οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Μπάιντεν θέτει τον καταστροφικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Λευκός Οίκος την πανδημία στο επίκεντρο της εκστρατείας του με σκοπό να εμποδίσει τον Ρεπουμπλικάνο να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία.

Ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει να υποβαθμίζει τον κίνδυνο από την ασθένεια, ακόμη κι αφού προσβλήθηκε ο ίδιος από τον κορωνοϊό και παρά το γεγονός πως ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν επισημάνει ή διαγράψει αναρτήσεις του επειδή διέσπειραν παραπληροφόρηση για την πανδημία. «Νομίζω ότι ήταν ευλογία από τον Θεό το ότι μολύνθηκα. Ήταν μια ευλογία μεταμφιεσμένη», υποστήριξε ο Τραμπ σε βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter την Τετάρτη.

Η δημοσκόπηση των Ipsos και Reuters διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου, στα αγγλικά, σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, με δείγμα 1.331 Αμερικανών ενηλίκων, από την 6η ως την 8η Οκτωβρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±3%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις