Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις “προεδρικές εκλογές”, που θα διεξαχθούν αύριο Κυριακή. Σύμφωνα με την Ahval, ο Ακιντζί ανέφερε ότι “υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις εκλογές”. Η λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα Κατεχόμενα, εξέδωσε ανακοίνωση που διαψεύδει τους ισχυρισμούς και προσθέτει πως “η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας καθώς και της σωματικής ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων”. Επίσης, η “πρεσβεία” κατηγορεί τον Ακιντζί ότι χρησιμοποιεί την Τουρκία για τις εκλογές.

Εκλογές στα Κατεχόμενα

Σημειώνεται πως οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται αύριο στις κάλπες για να εκλέξουν νέο “πρόεδρο“, ο οποίος θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή πλευρά. Αναλυτές, περιμένουν ότι θα γίνει μάχη μεταξύ του αριστερού Μουσταφά Ακιντζί, του κεντροδεξιού Τουφάν Ερχουρμάν και του σκληροπυρηνικού δεξιού, Ερσίν Τατάρ. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον μετριοπαθή Ακιντζί στον δεύτερο γύρο.

Καταδίκη του ΟΗΕ για τα Βαρώσια

Στο μεταξύ, την βαθιά ανησυχία του, για τις εξελίξεις μετά την απόφαση για “άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων”, ως αποτέλεσμα των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας, καλώντας την Άγκυρα να αναιρέσει την απόφαση που ανακοίνωσε στις 6 Οκτωβρίου. Στη δήλωση του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναβεβαιώνει την προσήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στα Ψηφίσματα 550 και 789. Επιπλέον κάλεσε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το περιεχόμενο της δήλωσης. “Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς της Αμμοχώστου, όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες, σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία, σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας, στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων και ζητεί την ανάκληση αυτής της ενέργειας και την αποφυγή τυχόν μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί. (…) Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς τον Γενικό Γραμματέα και την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνάντηση, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκύπριων ηγετών στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Νοέμβριο του 2019”.

Με πληροφορίες από Sigmalive και Φιλελεύθερο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις