Μία από τις πιο εμβληματικές καταλήψεις του Βερολίνου εκκένωσε χθες η γερμανική αστυνομία, στην περιοχή Friedrichshain. Η κατάληψη που είχε γίνει από αναρχικούς ακτιβιστές, λειτουργούσε εδώ και 30 χρόνια και είχε ανοιχτές τις πόρτες για ομοφυλόφιλους και διεμφυλικούς, αλλά και φεμινίστριες. Περίπου 57 άτομα ήταν μέσα. Η εκκένωση της κατάληψης σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε καθώς η ιδιοκτήτρια αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο, σε μία περίοδο που η ζήτηση στέγης στο Βερολίνο είναι μεγάλη και το ίδιο η αύξηση των τιμών στα ακίνητα. Στην απόφαση του δικαστηρίου, συνέτεινε και η πίεση από τον δήμο Βερολίνου, που προχωρά σε εκτεταμένα σχέδια αστικής ανάπλασης σε πολλές γειτονιές της πόλης.

Βίντεο από τις συμπλοκές με την αστυνομία

“Απαράδεκτη η έξωση ανθρώπων μέσω πανδημίας”

Σημειώνεται πως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ενοίκους τους, καταλήφθηκαν από φοιτητές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές. Η κολεκτίβα πλήρωνε ενοίκιο για το κτίριο χάρη σε ένα μπαρ και ένα αυτοδιοικούμενο πολιτιστικό κέντρο που λειτουργούσαν στο ισόγειο του γωνιακού κτίσματος και εξασφάλιζαν κάποια έσοδα. Μιλώντας στο Reuters, η δικηγόρος της κατάληψης, ανέφερε: “Η απόφαση της δικαιοσύνης αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς είναι απαράδεκτη η έξωση ανθρώπων εν μέσω πανδημίας επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο”.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας, στην επιχείρηση εκκένωσης συμμετείχαν 1.500 αστυνομικοί. Οι ένοικοι αντιστάθηκαν και αρνήθηκαν να ανοίξουν την πόρτα για να τους επιδοθεί η εντολή έξωσης, ενώ στην συνέχεια την ασφάλισαν. Οι αστυνομικοί εκκένωσαν την κατάληψη με τη βία και με τη βοήθεια ενός γερανοφόρου οχήματος μπήκαν από παράθυρο. Υποστηρικτές της κατάληψης και γείτονες, αναφέρουν πως δεν είχαν δημιουργήσει προβλήματα, ενώ δημοσιογράφος της περιοχής δήλωσε πως η κατάληψη ήταν ακριβώς μία μορφή αντίδρασης στη λεγόμενη τάση “gentrification” ή ανάπλαση των κεντρικών σημείων των αστικών κέντρων.  Πριν από δύο μήνες είχε κλείσει βίαια το μπαρ Syndikat, το οποίο στήριζαν αναρχικές και αριστερές οργανώσεις και στην επιχείρηση έγιναν συλλήψεις. Το μπαρ ήταν στην πρώτη γραμμή της αντίστασης στην τάση για αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης με την ανέγερση απρόσωπων πολυτελών κτισμάτων.

Σημειώνεται πως τα ενοίκια στο Βερολίνο αυξάνονται με τιμή ρεκόρ. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 30%, δηλαδή με ρυθμό διπλάσιο από ό,τι έχουν αυξηθεί στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις