Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την είδηση για πιθανές δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων S-400. Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές αυτές για τις δοκιμές, η Άγκυρα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες καθώς οι κινήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο στρατιωτική- διπλωματική πηγή, η Τουρκία για πρώτη φορά προέβη σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων S-400, στην περιοχή της Σινώπης.

«Στις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις τριών πυραύλων S-400. Όλοι τους έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους» δήλωσε η εν λόγω πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο ρωσικός εξαγωγικός οργανισμός οπλικών συστημάτων Rosoboronexport δεν σχολίασε την πληροφορία αυτή.

Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία είχε εκδώσει οδηγίες για εναέριες και θαλάσσιες περιοχές για να επιτραπούν οι εν λόγω δοκιμές. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι όντως η Άγκυρα προχώρησε σε δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, τότε αυτό θα αποτελέσει «αγκάθι» στις σχέσεις της γειτονικής χώρας με τις ΗΠΑ -σχέσεις που ήδη είναι τεταμένες.

Και αυτό γιατί η Ουάσινγκτον είχε αντιδράσει έντονα στην αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι θα θέσουν σε κίνδυνο νατοϊκά αμυντικά συστήματα. Μάλιστα, η άρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει την αγορά από τη Μόσχα ανάγκασε πέρσι την Ουάσινγκτον να «μπλοκάρει» τη συμμετοχή της γειτονικής χώρας στο πρόγραμμα αγοράς των F-35.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις